Irak tiltakozik Bush beszéde miatt

Irak élénken tiltakozott a bírálatok miatt, miután George W. Bush elmondta beszédét az Unió helyzetéről. Észak-Korea tüntetőleg nem kommentálta az USA elnökének szavait.

Iraki parlamenti képviselő alaptalannak minősítette Bush elnöknek kijelentését, amely szerint Irak tömegpusztító fegyvereket gyárt. Szalem al-Kubaiszi szerint "a washingtoni vezetés időről időre megfenyegeti Bagdadot, hogy így készítse fel a világ közvéleményét egy újabb Irak-ellenes amerikai agresszióra".

A képviselő visszautasította azt a vádat is, hogy Irak hozzájárulna a terrorizmus világméretű elterjedéséhez. Szerinte az Egyesült Államok az, amely "állami terrorizmust" folytat a világ népei és kormányai ellen.

Phenjan hallgat

A phenjani vezetés - a koreai hírügynökség szerint - egyszerű provokációnak minősítette az észak-koreai nukleáris programra vonatkozó amerikai aggodalmakat. Ennél részletesebb kommentárt azonban nem fűztek Bush beszédéhez.

Az amerikai elnök beszédében a világ legveszélyesebb rezsimjei között említette Észak-Koreát, és leszögezte: az Egyesült Államok nem fogja megengedni, hogy Phenjan, Bagdad és Teherán tömegpusztító fegyverekkel fenyegesse a világot.

Bush: A háború még csak most kezdődik

Irán és a Hamasz visszautasítja Bush beszédét

Ausztrália elhatárolódott Bushtól