Az elrabolt amerikai újságíró fogvatartói csütörtök délután egy nappal meghosszabbították az ultimátumot, amit Amerikának küldtek szerdán. Az előző levélben azt írták, hogy 24 órán belül megölik a Wall Street Journal tudósítóját, ha Amerika nem engedi szabadon az afganisztáni harcokban elfogott, majd Guantánamóra szállított pakisztániakat.

Daniel Pearl
A Pakisztánban eltűnt amerikai újságíró, Daniel Pearl állítólagos fogvatartói csütörtökön újabb e-mailt küldtek, ebben újabb 24 órát adtak az Egyesült Államoknak az elfogott pakisztániak elengedésére- jelentette az AP hírügynökség. Szerdán még azt követelték, hogy az Egyesült Államok 24 órán belül engedje szabadon az afganisztáni harcok során elfogott pakisztániakat, ellenkező esetben megölik a túsznak tekintett újságírót.

A 38 éves Daniel Pearl fogva tartói figyelmeztették a Pakisztánban tartózkodó amerikai újságírókat, hogy három napon belül hagyják el az országot, különben ők is a túszejtő akciók célpontjává válhatnak.

A The Wall Street Journal szerkesztő igazgatója egy közleményt intézett az újságíró elrablóihoz. Ebben azt írja, hogy "értelmetlen lenne megölniük újságírónkat, mivel ezt a gyilkosságot az egész világ elítélné, és onnantól úgy tekintenének a csoportjukra, mint komoly politikai ok nélkül gyilkoló szervezetre". "Az újságíró elengedésével pedig az egész világ figyelne a csoportjukra, céljaikra, melyekről legjobban valószínűleg Daniel Pearl tudna beszámolni a The Wall Street Journal hasábjain"- áll a közleményben. A szerkesztő igazgató közleményét eljuttatták az összes nagyobb hírközlőhöz.

A pakisztáni hatóságok szerdán letartóztattak egy férfit, aki feltehetően jelentős szerepet játszott a The Wall Street Journal című újság tudósítójának elrablásában. A gyanúsított egy olyan vallási szekta vezetője, amely korábban szerepelt az Egyesült Államok fekete listáján is.

Daniel Pearl, a pénzügyi lap dél-ázsiai irodájának vezetője a múlt szerdán tűnt el a pakisztáni Karacsiból, ahol a szerdán letartóztatott Mubarik Ali Dzsilani sejkkel lett volna találkozója. Pearl információkat gyűjtött Richard Reidről, a cipőbombásként elhíresült terroristáról. Az e-mailen megbeszélt találkozó azonban csapdának bizonyult, és az amerikai újságíró szélsőséges iszlám aktivisták fogságába került.

Eltűnése után az első életjel az volt róla, hogy a hét végén elektronikus levélhez csatolt fájlban valakik fotókat küldtek New York-i szerkesztőségekbe. E képek egyikén pisztolyt tartottak az amerikai fejéhez, egy másikon megbilincselve mutatták. Egy friss újság is látható volt az egyik képen, igazolandó, hogy a felvétel új. A legújabb e-mailben, amelyet a terroristák a The Wall Street Journalhoz, a The New York Timeshoz és a CNN hírtelevízióhoz juttattak el, az áll, hogy a magát Nemzeti Mozgalom Pakisztán Szuverenitásának Helyreállításáért csoportnak nevező szervezet megállapította, hogy Pearl a korábbi elképzelésükkel szemben nem a CIA, hanem az izraeli titkosszolgálat, a Moszad embere.

A The Wall Street Journal tagadja, hogy a 38 éves Pearl  bármely országnak kémkedne. Tagadta a kapcsolatot a CIA is.

Korábban:

Pakisztáni foglyok kiengedését kérik az elrabolt újságíróért