Két bányaszerencsétlenség történt a héten Kínában, 27 bányász meghalt, nyolcan eltűntek. A szerencsétlenségeket sújtólég okozta. Kínai bányákban tavaly több mint 5000 ember halt meg.

Huszonhét bányász életét vesztette, nyolcan eltűntek Kínában két bányaszerencsétlenségben. A szerencsétlenségeket mindkét esetben sújtólég okozta. Hétfőn a közép-kínai Hunan tartományban, 14 bányász halt meg egy robbanásban, Hengjangban. Csütörtökön Csungkingban, az ország délnyugati részén található város szénbányájában fulladt meg 13 ember, nyolcnak a sorsa ismeretlen.

Kína szénbányáiban történik a világon a legtöbb halálos baleset. Tavaly, az év első 11 hónapjában 5395 bányász halt meg az ázsiai országban. A gyakori szerencsétlenségek oka a biztonsági előírások semmibevétele, különösen a gyakran illegálisan művelt magánbányákban.

A kínai kormány több tízezer bányában tiltotta meg a fejtést a botrányos munkavédelmi körülmények miatt. Helyi hatalmasságok, vagyonos újgazdagok és bűnszövetkezetek azonban gyakran semmibe veszik a hivatalos tiltást, és folytatják az életveszélyes bányák kiaknázását. Munkaerőt bőven találnak, hiszen a világ legnépesebb országában körülbelül 150 millió hivatalosan nem nyilvántartott munkanélküli járja a településeket, koldulásból és nemritkán veszélyes alkalmi munkákból tengetve életét.