A bíróság döntése szerint a turistaosztály-szindróma miatt pereket lehet indítani a légitársaságok ellen. Az áldozatok nem csak anyagi kártérítést követelnek, hanem el akarják érni, hogy a repülők üléseinél nagyobb legyen a lábtér.

A londoni központi bíróság döntése szerint az úgynevezett turistaosztály-szindróma áldozatai és hozzátartozóik pert indíthatnak több légitársaság ellen. A kereset szerint a társaságok is felelősek a hosszú távú utakon fellépő, mélyvénás trombózissal járó, sok esetben végzetes betegség kialakulásáért.

A betegség 50 halálos áldozatának képviselői és 250 túlélője 30 légitársaságot - köztük a két legnagyobb britet, a British Airwayst és a Virgin Atlanticot - perelheti több millió fontos kártérítésre. Keresetükben arra hivatkozhatnak, hogy a cégek hosszú évek óta tisztában vannak a hosszú távú légi utakon fenyegető betegség veszélyeivel, ám semmit nem tesznek a zsúfolt turistaosztályok átalakítására, a betegség kockázatairól nem tájékoztatták az utasokat.

A pert indítók nemcsak anyagi kártérítést követelnek, hanem el akarják érni azt is, hogy bíróság kötelezze a légitársaságokat: az üléseik közötti távolságot legalább 15 centiméterrel növeljék.

A kerestet egy walesi asszony nyújtotta be, akinek 2000 őszén Ausztráliából hazatért 28 éves lánya 23 órás repülés után a londoni Heathrow repülőtéren holtan esett össze. Az eset után a brit egészségügyi hatóságok által folytatott vizsgálat megállapította, hogy a hosszú távú repülőjáratokon minden tizedik utast veszélyeztethet a fél-egy napos egy helyben üléstől kialakuló trombózis.

A bíróság helyt adott a keresetnek, ezért az asszony perelheti a légitársaságot.

A minden bizonnyal ősszel megkezdődő per további kerestek özönét zúdíthatja a légitársaságokra, és az érintettek 10-500 ezer font kártérítést követelhetnek. A légitársaságok védekezését segítheti, hogy a szakemberek szerint a mélyvénás trombózist nem a repülés, hanem a szűk helyen való hosszas mozdulatlanság okozza, ami éppen úgy előfordulhat autózás, vonatozás, sőt akár irodai munka közben is.

A brit légitársaságok többsége már egy éve a repülőjegyekhez mellékelt figyelmeztetésben felhívja az utazók figyelmét arra, hogy a hosszú utakon mozgassák meg gyakran végtagjaikat, fogyasszanak sok folyadékot, kerüljék az alkoholt.

Ajánlat:

Repülés és egészség

Wellnes a fedélzeten