Börtönbüntetésre ítélt pénteken a román legfelsőbb bíróság három tisztet az 1989. decemberi temesvári forradalom elnyomásában játszott szerepük miatt. Abban a vádban találták őket bűnösnek, hogy a hadsereg helyi egységét vezetve tűzparancsot adtak a temesvári laktanyájuk előtt tüntető tömeg feloszlatására.

Korábbi felmentő ítéletüket - ügyészségi fellebbezés nyomán - most a legfelsőbb bírói szerv 8-12 éves börtönre módosította, és jogerőre emelte. A három tiszt azzal védekezett, hogy az akkori védelmi miniszter, Vasile Milea parancsát teljesítették - a parancs állítólag úgy szólt, hogy "feloszlatni a tömeget, ha kell, a lábra leadott lövésekkel".

A Ceausescu-rezsim bukásához vezető román forradalomban több mint 1100-an vesztették életüket, közülük Temesvárott mintegy százan. A temesvári felkelés ügyében 1999 nyarán két tábornokot - Victor Stanculescut és Mihai Chitacot - már 15 éves börtönbüntetésre ítélték a tüntetések elleni véres fellépésben játszott irányító szerepük miatt. Egészségi okokra hivatkozva azonban azóta szabadlábra helyezték őket.