Ki akarnak szabadulni a konyhából a kínai nők

A kínai nők jogaiért harcoló szervezet szerint Kínában a nők azért vannak hátrányos helyzetben, mert nem engedik hozzájuk eljutni a híreket, információkat. Például ha vendég érkezik egy kínai családhoz, akkor a nők nem lehetnek ott a vacsoránál, hanem a konyhában, egyedül kell enniük.

"Hozzánk, nőkhöz nem jut el túl sok információ, hír, mindezekről lemaradunk, mert az érdekes beszélgetések alatt a konyhában kell lennünk"- mondta a kínai nők jogaiért harcoló szervezet egyik tagja a BBC-nek. Az egyenjogúságra vágyó nők szerint azzal kellene kezdeni a reformokat, hogy a családi vacsoránál helyet kaphassanak az étkező asztalnál.

A kínai nők gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy kevésbé tartják értékesnek őket, mint a férfiakat, mivel nem annyira képzettek, és az életkörülményeik is rosszabbak. Ugyanakkor - az egyenjogúságért küzdő nők érvelése szerint - úgy nem lehet iskolázottságra szert tenni, ha a nőktől azt várják el, hogy állandóan otthon legyenek. Sok kínai nő hagyja félbe tanulmányai azért, hogy otthon főzzön a férjére.