Közel 250-en megsérültek, és 45-en meghaltak a vasárnapi törökországi földrengésben, de a halottak száma még emelkedhet. A szakemberek szerint is lehet utórengésekre számítani, így emberek százai éjszakáztak a szabadban.

Törökország nyugati részén emberek százai töltötték az éjszakát a mínusz öt fokos hideg ellenére a szabadban, miután féltek visszamenni otthonaikba a földrengés sújtotta körzetekben.

A vasárnap délelőtti, Richter-skála szerinti 6-os földmozgásokban legalább 45 ember meghalt, és közel 250-en megsebesültek. A rengés központja Bolvadin és Afyon tartományban volt, de még 500 kilométerre északra, Isztambulban is érezték. Afyon azon részében, amelyet a leginkább sújtott a földmozgás, nyolc embert keresnek a mentésen dolgozó munkások, akiket a házak romjai temettek be - írja a BBC. Az MTI úgy tudja, hogy nincs magyar áldozat. A romoknál dolgozók mentőkutyák segítségével megbizonyosodtak arról, hogy nincsenek sebesült túlélők a romok alatt.

A földrengés utáni pánik óriási volt. Többen az erkélyekről és az ablakokból ugráltak ki az utcákra. A televíziós beszámolók szerint közel 80 épület összeomlott, köztük egy kórház is. A rengést nyolc utórengés követte, a legerősebb 5,3 erősségű volt. A helyi kórháznak még a kertjében is betegeket helyeztek el. Többen akkor sérültek meg, amikor kiugráltak az épületekből, de van, aki szívrohamot kapott az ijedtségtől. Az illetékesek szerint az áldozatok száma még valószínűleg emelkedni fog.

A török kormány - melyet sokan kritizáltak, hogy túl lassan cselekedett az 1999-es földrengéskor - most gyorsan felállított egy krízisközpontot. Emellett 3000 takarót és 1000 sátrat küldtek azokra a területekre, ahol házakat pusztított el a rengés, és fedél nélkül maradtak az emberek. Az embereknek azt tanácsolják, hogy ne térjenek vissza otthonaikba, mivel utórezgésekre lehet számítani.

Korábban:

Emelkedik a törökországi földrengés áldozatainak száma