A pakisztáni rendőrség őrizetbe vette azt a személyt, aki ismerte az amerikai újságírót és kapcsolatban állt elrablóival is. Pearl sorsáról továbbra sem tudni semmi bizonyosat. A rendőrség állítólag az ország egész területére kiterjesztette a nyomzást.

A pakisztáni rendőrség őrizetbe vette az elrabolt amerikai tudósító, Daniel Pearl egyik kulcsfontosságú helyi ismerősét, aki segítségére volt találkozói megszervezésében. Mohammad Hasim Kádir elfogását a rendőrség áttörésnek tartja az ügyben. Kádirt hétfő este Lahor külvárosában vették őrizetbe.

Ő az egyetlen, aki nemcsak a The Wall Street Journal elrabolt riporterét ismerte, de azokkal is kapcsolatban állt, akik interjút akartak adni az újságírónak - mondta a karacsi rendőrség egyik magas rangú illetékese.

Állítólag Kádir mellett az ügy másik fő gyanúsítottja Mohammad Basír, akit még nem sikerült kézre keríteni. Három más személyt is kihallgattak Lahorban, részletek azonban nem ismertek.

Pearl azt követően tűnt el január 23-án, hogy az indiai Bombayből - ahol irodája volt - a pakisztáni Karacsiba utazott egy szélsőséges muzulmán vezetővel készítendő interjú reményében. A 38 éves tudósító elrablójaként egy korábban ismeretlen pakisztáni nacionalista mozgalom jelentkezett e-mailben, és azt követelte a washingtoni kormányzattól, szállítsák haza a guantánamói haditengerészeti támaszponton fogva tartott pakisztáni rabokat, hogy pakisztáni bíróság ítélkezzen felettük.

Bush elnök minden tárgyalást elutasított.

Miután az emberrablók utoljára múlt szerdán adtak hírt magukról az újságíróról készült fényképpel és egy fenyegetéssel, hogy 24 órán belül kivégzik foglyukat, a The Wall Street Journal szerkesztőség vezetője hétfő este nyílt levélben "magántermészetű párbeszédet" ajánlott a nacionalista csoportnak. Paul Steiger arra hivatkozott, hogy utolsó elektronikus levelük óta tömérdek megtévesztő e-mailt kapott.

A tudósító állapotos felesége, Mariane Pearl hétfőn a BBC televízióban ugyancsak arra buzdította az emberrablókat, hogy vegyék fel vele a kapcsolatot. "Ne bántsanak egy ártatlan embert csak azért, hogy még több gyötrelmet okozzanak" - mondta.

Moinuddin Haider pakisztáni belügyminiszter hétfőn közölte, hogy az amerikai újságíró utáni kutatást kiterjesztették az ország egész területére. Az AP hírügynökség szerint Pakisztán arra törekszik, hogy még Pervez Musarraf elnök jövő heti washingtoni látogatása előtt megtalálja a tudósítót.

Korábban:

Ismét Pearl halálhírét keltették