A pozsonyi parlament folytatja vitáját a magyar kedvezménytörvény ellen szóló szlovákiai határozatról. Dzurinda miniszterelnök kijelentette, hogy ha a jelenlegi magyar kormánnyal nem sikerül megegyezni, Pozsony a következő kormánnyal is kész tárgyalni. Szlovákia kormánya csak akkor intézkedik, ha kimerülnek a politikai párbeszéd lehetőségei.
Ha a jelenlegi magyar kormánnyal a kedvezménytörvény ügyében Szlovákia nem tudna "sikeres egyezségre jutni", akkor Pozsony a következő magyar kormánnyal is kész tárgyalni a kérdésről - mondta Mikulás Dzurinda kormányfő a szlovák parlamentben.

Amíg a velencei bizottság ajánlásaival összhangba nem hozzák, úgy kell tekinteni a kedvezménytörvényre, hogy az nem legitim, hiszen megkerüli a nemzetközi jogi normák emberjogi és kisebbségvédelmi előírásait, mondta Szlovákia miniszterelnöke.

Dzurinda a kedvezménytörvény ellen szóló szlovák parlamenti határozat vitájában még kedden este kezdte el felszólalását, és az ülés berekesztése után csak szerdán reggel folytatta.

Dzurinda szerint kormánya időben képes lesz olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyekkel megakadályozza, hogy a kedvezménytörvény által sérelem érje Szlovákia függetlenségét, és polgárait etnikai alapon diszkriminálják.

Az intézkedésekre a kormány csak akkor szánja el magát, ha a kedvezménytörvény ügyében folyó diplomáciai egyeztetések során kimerülnek a politikai párbeszéd egyéb lehetőségei, mondta a szlovákiai miniszterelnök.

Dzurinda szerint a megállapodás még lehetséges, és úgy véli, Pozsony a Budapesttel folyó tárgyalásokon olyan tárgyalási pozíciót tud kialakítani, hogy azzal ne veszélyeztesse és ne is gyengítse Szlovákia nemzetközi helyzetét, s ne kockáztassa az ország NATO-belépésének igen kedvező esélyeit.

A szlovák miniszterelnök egységre szólította fel a parlament kormánypártjait és az ellenzéket. Az egyik ellenzéki képviselő felszólalásában azzal vádolta meg Dzurinda kabinetjét, hogy "Budapest vazallusaként viselkedik".

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) frakciója nevében felszólaló Duka Zólyomi Árpád a kedvezménytörvény elleni szlovák parlamenti határozatról folyó vita megszakítását indítványozta. Szerinte "szokatlan és megalapozatlan", hogy a szlovák törvényhozás egy másik ország immár hatályos törvényéről tárgyal, méghozzá oly módon, hogy meddő, gyalázkodó magyarellenes vitát gerjesztve kifejezetten árt Szlovákia nemzetközi hírnevének.

Duka Zólyomi Árpád a kisebbségi és emberjogi, valamint a külügyi bizottság azonnali összehívását indítványozta, de erről a parlament - határozatképtelensége miatt - délig nem tudott dönteni.

Korábban:

Kedvezménytörvény elleni határozat készül Szlovákiában

Magyar-szlovák meccs a státustörvényről

Szlovákia kemény válaszlépésekkel fenyegetőzik

A szlovák államfő tárgyalóasztalhoz citálná a miniszterelnököt

Fórum:

Orbán: a státustörvény megtérülő beruházás!

Mi a véleményetek a státus törvényről?

Könyvajánlat:

Szlovákia

Szlovákiai utazások

Erdő erdő sötét erdő - szlovákiai magyar népballadák