Az előzetes várakozások ellenére szerdán sem döntött a szlovák parlament a státustörvényről. Csütörtökön délelőtt azonban lezárják a vitát, és szavaznak arról, Magyarország érvényesítheti-e a törvényt Szlovákia területén.

Duka-Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártja képviselője az [origo]-nak elmondta, hogy szerdán sem született döntés a szlovák parlamentben a státustörvényről. A kedd délelőtt óta tartó parlamenti vitát csütörtökön lezárják, majd szavaznak a kormány keddi előterjesztéséről. A szlovák törvényhozás valószínűleg elfogadja a kormány nyilatkozattervezetét, amely szerint a státustörvény csak Magyarországon alkalmazható, Szlovákiában nem.

A javaslat szerint amennyiben a magyar kormány mégis megpróbálná Szlovákiában is érvényesíteni a törvényt, a szlovák fél ezt minden eszközzel megpróbálja megakadályozni. Pozsony szerint ahogyan Romániával, úgy Szlovákiával is külön szeződésben kellene rögzíteni a jogszabály szlovákiai alkalmazásának részletes feltételeit.

Szlovákiában már évek óta érvényben van egy, a magyarországihoz hasonló jogszabály. Ez a külföldön élő szlovákoknak biztosít kedvezményeket az anyaországban.

Korábban:

Duray szerint az MSZP összejátszik a szlovák pártokkal