Az Interpol szerint bin Laden elhagyta Afganisztánt

Bin Laden és hívei valószínűleg még az amerikai légicsapások megkezdése előtt elmenekültek Afganisztánból - mondta az Interpol egyik vezetője. A CIA szakértői azonban egy magas rangú al-Kaida tag megöléséről számoltak be, aki akár a terroristavezér is lehet.

Az Interpol egyik vezetője szerint az al-Kaida terrorszervezetet vezető Oszama bin Laden és több száz híve valószínűleg még az amerikai légicsapások megkezdése előtt elhagyta Afganisztánt. A Reuters washingtoni forrásból úgy értesült, hogy hétfő éjjel Afganisztánban amerikai rakétatámadás végzett az al-Kaida egyik fontos vezetőjével, és a halott akár bin Laden is lehet.

Franck Spicka, a nemzetközi bűnüldöző szervezet terrorizmussal foglalkozó osztályának vezetője a The Financial Times című brit napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában elmondta: bin Ladennek nyoma veszett, de mind több bizonyíték van arra nézve, hogy az al-Kaida számos harcosa elhagyta Afganisztánt még az amerikai légicsapások megkezdése előtt. Az amerikai állampolgárságú Spicka szerint ésszerűnek tűnik azt gondolni, hogy többségük szétszóródott a világban.

"Természetesen fennáll az a lehetőség, hogy bin Laden és társai olyan országokban találtak menedéket, amelyekben nagy kiterjedésű területek nem állnak ellenőrzés alatt" - mondta Spicka, aki Jement, Szomáliát, Pakisztánt (annak kasmíri részét) és Iránt nevezte meg ilyen országokként.

George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerdán azt mondta: a CIA nem biztos abban, hogy Oszama bin Laden még életben van.

Nevük elhallgatását kérő washingtoni tisztviselők közölték, hogy a CIA egy Predator típusú, pilóta nélküli felderítő gépéről kilőtt rakéta Afganisztán délkeleti részén eltalált egy csoportot, amelynek tagjai gyaníthatóan az al-Kaida magas rangú vezetői voltak. A hétfő éjjel végrehajtott rakétatámadás következtében a csoportnak legalább egy tagja meghalt. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a CIA szakértői nem tudták beazonosítani a halottat, de a körülményekből - a csoport tagjainak viselkedéséből és az áldozat magasságából - ítélve azt a következtetést vonták le, hogy az al-Kaida egyik valóban fontos vezetőjét sikerült megölni. Egyes vélemények szerint az is elképzelhető, hogy ezúttal valóban Oszama bin Ladent ölték meg.

Korábban:

A pakisztáni elnök szerint bin Laden halott