Közép-európai összefogás a bioterrorizmus ellen

A bioterrorizmus elleni közös fellépésben állapodtak meg pénteken Prágában a visegrádi négyek, valamint Ausztria, Szlovénia és Ukrajna egészségügyi miniszterei. Magyarországot a tanácskozáson Mikola István képviselte.

Bohumil Fiser cseh egészségügyi miniszter a tárgyalások után elmondta: szombaton közös nyilatkozatban rögzítik az együttműködés legfontosabb pontjait.

"A New York és Washington elleni tavaly szeptember 11-i terrortámadás után a világ megváltozott. A biológiai fegyverekkel való visszaélés jelenleg bárhol a világon lehetséges és időszerű, ezért kell megállapodni olyan intézkedésekben, amelyekkel szükség esetén mérsékelni lehet a támadás következményeit" - jelentette ki Fiser.

A tanácskozás résztvevői megállapították: a bioterrorizmus elleni hatékony fellépés legfontosabb feltétele a megfelelő epidemiológiai hálózat működtetése és a fertőző betegségek gyors, esetenként azonnali jelentése az egészségügyi hatóságok számára.

Mikola István elmondta: Magyarországon már elfogadták a bioterrorizmus elleni jogi normákat. - Szeretnénk ezeket összehangolni a szomszédos országok normáival - mondta a miniszter. A miniszterek a témában közös munkacsoportot hoznak létre.

Michael Vít, Csehország tiszti főorvosa elmondta: Prága az együttműködés céljaira felajánlja speciális biológiai laboratóriumait, valamint különlegesen védett kórházi ágyait. A tervek között szerepel közös gyógyszer-, illetve oltóanyagraktárak kiépítése is.