Egy biztonságtechnikai teszt során éles fegyvereket és robbanóanyag-utánzatokat csempésztek át a manchesteri repülőtér biztonsági ellenőrzésén. Az akció sokakat meglepett, a repülőtér ugyanis eddig nagyfokú biztonságáról volt híres. Az érintett biztonsági cég belső vizsgálatot indított.

Egy őrt felfüggesztettek a manchesteri repülőtéren, miután egy biztonsági tiszt hamis robbanószereket, detonátorokat, és éles lőfegyvereket csempészett fel egy brit belföldi járatra. A biztonsági tiszt annak a társaságnak dolgozott, amelyik a brit repülőterek biztonságát teszteli.

A csomagban bombakészítéshez szükséges eszközök, éles lőfegyverek, robbanószer-utánzatok, három detonátor, és egy fegyver-magazinba csomagolva három ál-lőszer is volt. A felszerelést könyvben, kamerában és cigarettásdobozban rejtették el. A csomag átment a biztonsági ellenőrzésen, majd egy Londonba tartó Boeing 737-es csomagterébe került. A British Airways szóvivője elmondta a BBC-nek, hogy tudomásuk volt a csomag létezéséről és tartalmáról.

A manchesteri repülőtéren történtekért a Securicor ADI biztonságtechnikai cég a felelős, az ő alkalmazottjainak kellett volna megvizsgálniuk a gépre felkerülő csomagokat, nem tartalmaznak-e veszélyes eszközöket, anyagokat. A cég felfüggesztette egy dolgozóját és belső vizsgálatot indított. Sajtóközleménye szerint ügyeletes alkalmazottja kiképzett, tapasztalt biztonsági ember volt, a csomag mégis átjutott, pedig tulajdonosa hivatalosan a Közel-Keletre tartott. A negatív szenzáció több biztonságtechnikával foglalkozó szakembert is meglepett, mivel a manchesteri repülőteret az egyik legbiztonságosabbnak tartják Nagy-Britanniában - írja a BBC.