Csecsenek is vannak Guantanamóban

Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint csecsen foglyok is vannak a kubai amerikai támaszponton. Ezt a hírt először az amerikai média szellőztette meg.

Vjacseszlav Trubnyikov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva számára hivatalossá vált, hogy csecsen foglyok is vannak a kubai Guantanamo amerikai támaszponton őrzött tálibok és al-Kaida tagok között.

Az orosz Eho Moszkvi rádió vasárnapi jelentése szerint a csecsenek száma még nem tisztázott, mint ahogy az sem, hogy orosz állampolgárok-e. Egyelőre nincs döntés arról, hogy amennyiben ez utóbbi bebizonyosodik, Moszkva kérvényezi-e a foglyok kiadatását. Az viszont biztosra vehető, hogy az orosz hatóságok mindenképpen ki akarják hallgatni az Afganisztánban elfogott csecseneket.

Azt a hírt, hogy Oroszországból származó foglyok is vannak a Guantanamón őrzött muzulmán szélsőségesek között, amerikai tömegtájékoztatási eszközök - köztük a The Washington Post című napilap - közölték a múlt hét végén.

Az orosz titkosszolgálat szerint az elmúlt években több száz csecsen fegyverest képeztek ki Afganisztánban, az Oszama bin Laden által fenntartott táborokban. Volt közöttük, aki a kiképzés után visszatért a csecsenföldi konfliktus helyszínére, többen viszont az al-Kaida terrorszervezet soraiba álltak.

Korábban:

Újabb foglyok érkeztek Guantánamóba

Fórum:

A csecseneket lelövik, ugye?