Fél óráig is eltart majd a vádirat felolvasása Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök holnap kezdődő tárgyalásán Hágában. Carla del Ponte főügyész cáfolhatatlan bizonyítékokat ígér a népirtás és a háborúban elkövetett kegyetlenkedés vádjával kapcsolatban. Háromszáz tanút idéztek be, közülük többet otthon életveszélyesen megfenyegettek.

A hágai Nemzetközi Törvényszék egyetlen per keretében tárgyalja a Milosevic elleni vádakat. A svájci főügyésznő szerint azért különösen jelentős a per, mert Milosevic az első államfő, aki a nemzetközi törvényszék vádlottpadján végezte, bizonyítva ezzel, hogy a legnagyobb hatalommal bíró emberek is felelősségre vonhatók. Ezt del Ponte mondta a la Repubblica című olasz lap hétfői számában megjelent interjúban.

"Milosevic biztos lehet abban, hogy megdönthetetlen bizonyítékok támasztják majd alá bűnösségét a népirtásban" - mondta del Ponte. "Minden eszközzel megpróbálom meggyőzni a bíróságot, hogy Milosevicet el kell ítélni" - tette hozzá. "Mivel a háború áldozatainak többsége civil személy volt, személyes ügyemnek is érzem, hogy győzzek a perben, a tárgyaláson az áldozatok nevében beszélek majd. Nem egyszerű gyilkossági ügyről van szó, gyilkosságok százai szerepelnek a tanúvallomásokban, amelyek arról tanúskodnak, hogy az emberi jogokat teljesen figyelmen kívül hagyták azokban az időkben."

"A per nem Szerbia és nem a szerbek ellen folyik" - mondta Carla del Ponte. "A tárgyalás alapos vizsgálat eredménye, a bizonyítékok pedig Milosevic személyes felelősségét fogják megcáfolhatatlanul mutatni. Bebizonyítom, hogy nem igaz, amit állít, miszerint Jugoszlávia csupán agresszorok ellen védekezett.

Del Ponte elárulta, hogy több mint háromszáz tanút hallgatnak meg, és mind a mai napig újabb és újabb tanúk jelentkeznek. Nemcsak áldozatokról, hozzátartozókról van szó, hanem a rezsim embereiről, akik különböző szinteken hajtották végre Milosevic utasításait. A tanúk nagy része nevének titokban tartását kérte, és sokakat közülük őriztetni kell, mert életveszélyesen megfenyegették őket. Sinisa Vucinic, aki Milosevic felesége pártjának legszélsőségesebb szárnyát vezeti, nyilvánosan fenyegette meg a tanúkat. "Elképzelhető, hogy sokan hiába nyilatkoztak írásban, Hágába nem mernek majd eljönni. Több ember esetében garantálnunk kellett, hogy nevet változtathat és más országba költözhet, miután elmondta amit tud."

A főügyész elmondta, hogy a szerb kormány mindenben segítette az adatgyűjtés során, de a katonai levéltárba nem engedték be. Ahhoz ugyanis a szövetségi elnöknek, Kostunicának az engedélyére van szükség. Ő viszont minden segítséget megtagadott tőle.

Az 1999 májusában aláírt első vádirat a koszovói konfliktusban a jugoszláv hadsereg által az albánok ellen elkövetett kegyetlenkedésekkel és etnikai tisztogatással kapcsolatos. A tavaly októberben benyújtott második vádiartban Milosevicet azzal vádolják, hogy a Szerbia és Horvátország közötti konfliktus idején bűnszövetkezetben emberiség elleni bűncselekményeket követett el, súlyosan megsértette a genfi konvenciókat, valamint a hadviselés szabályait és szokásait. Az 1992-95-ös boszniai háborúval kapcsolatos vádiratban a törvényszék által emelhető legsúlyosabb vádpont, a népirtás is szerepel.

Egyelőre csak szóbeszéd, hogy a tanúk között lesz Bill Clinton volt amerikai elnök is. A per akár két évig is elhúzódhat - mondta del Ponte.

Korábban:

Milosevic Clintont is beidéztetné a tárgyalására

Elég bizonyíték van Milosevics ellen

Fórum:

Most jó vagy rossz albánok?

Könyvajánlat:

A Milosevics-klán

Volt egyszer egy Jugoszlávia

A jugoszláviai háború

Koszovó tűzfészek

Koszovó egy válság anatómiája