Magánszemélyként Irakba látogatott Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke, akit Bagdadban a rezsim miniszterelnök-helyettese, Tarek Aziz is fogadott. Az iraki média jelentései szerint a két politikus a nem hivatalos találkozón "a jelenlegi nemzetközi helyzetről, valamint az USA és a cionizmus Irak-ellenes összeesküvéséről" tárgyalt - tudósított az afp francia hírügynökség.

Jörg Haider kedden nem hivatalos látogatásra érkezett Bagdadba, az iraki "Barátságért és Békéért" nevű szervezet meghívására. Haidert az iraki oktatási miniszter fogadta, majd megbeszélést folytatott az iraki miniszterelnök-helyettessel, Tarek Azizzal. A találkozón Aziz többek között az Egyesült Államok és a cionizmus Irak-ellenes összeesküvéséről tárgyalt az osztrák populista politikussal, és ellenállásra szólított fel.

Bécsi lapok szerint az osztrák külügyminisztérium nem tudott számot adni arról, vajon Haider baráti, avagy hivatalos látogatáson tartózkodik az országban, azonban- mint a minisztérium egyik szóvivője hétfő este elmondta - üdvözölnek bármilyen, "a megoldást elősegítő megbeszélést". A szabadságpárt főtitkára szerint "jó esély" van egy "fontos közvetítői szerepre", és egyben igen "bátor lépésnek" tartja Haider látogatását.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár spanyolországi útján Haider iraki látogatásával kapcsolatban annyit mondott: magánjellegű utazásokat nem kíván kommentálni.