Mindezidáig páratlan döntés született a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságon annak a hetvennégy szlovákiai romának az ügyében, akiket 1999 októberében toloncoltak ki a belga hatóságok Gent városából. A strasbourgi bíróság elé most került először romák kollektív kiutasításával kapcsolatos kereset, melyben szintén egyedülálló módon egy nyugat-európai államot marasztaltak el idegenek kollektív kitoloncolása miatt. Az Szlovákiába visszairányított családok egyike, az emberi jogai megtiprása miatt pert indító Čonka család részére 10000 euró kártérítést, valamint a perrel járó költségek fedezetére további 9000 eurót ítélt meg a bíróság.

A négytagú szlovákiai roma család azt követően nyújtotta be keresetét a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához, hogy a belga hatóságok 1999. október 5-én további hetven roma menedékkérővel együtt kitoloncoltak őket Gent városából. Belgium - amely sokáig a szlovákiai romák egyik elsődleges célországa volt - a vízumkényszer többszöri bevezetése után a már Gentben tartózkodó mintegy kétezer szlovákiai roma menedékkérő számát próbálta csökkenteni, amikor százötvenet közülük - többek között a kérelmükkel kapcsolatos ügyintézés ürügyén - „berendelt” a genti rendőrkapitányságra. Ezt követően a romákat őrizetbe vették, majd a Brüsszel melletti idegenrendészeti központba szállították. A négy napos szigorú rendőrségi őrizetet követően 1999. október 5-én a hetvennégy romát hazatoloncoltak Szlovákiába, az emberjogi bíróság kifejezett kérése ellenére, mely nyolc napot írt elő a kitoloncolás végrehajtásáig, hogy megvizsgálhassák, nem sértik-e meg az Európai Emberjogi Konvenciót.

A strasbourgi bíróság 2002. február 5-i döntésében megállapította, hogy a belga hatóságok megsértették a Konvenció 5. cikkelyének több pontját, azaz egy - a kitoloncolásra irányuló szervezett akciót - segítettek, nem biztosítva a személyek szabadságát és biztonságát, továbbá nem tették lehetővé, hogy a letartóztatottak felvegyék a kapcsolatot ügyvéddel, illetve fellebbezési lehetőségeikről sem tájékoztatták őket.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság most született döntésében 19,000 euró kártérítést ítélt meg a Čonka család részére, mely a pert előkészítő budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja (ERRC) szerint fontos következményekkel járhat a jövőbeli kitoloncolással kapcsolatos perek szempontjából is. Az Európai Emberi Jogi Bíróság történetében precedens értékű döntés először mondta ki az Európai Emberjogi Konvenció negyedik jegyzőkönyvének negyedik pontjában foglalt ’a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmára vonatkozó’ paragrafus megsértését.

Trencsényi Klára - Roma Sajtóközpont (RSK)

Korábban:

Százszor annyi roma menekült Kanadába, mint Strasbourgba

Dánia vízumkényszerrel igyekszik megfékezni a szlovákiai roma bevándorlókat