Ahmed Omar Szajed sejk, Daniel Pearl elrablásának első számú gyanúsítottja szerint az amerikai újságíró valószínűleg már halott. A 27 éves, brit születésű Szajed az ügyét tárgyaló pakisztáni bíróság előtt kijelentette, hogy ő rabolta el januárban a Wall Street Journal 38 éves tudósítóját. Szajed korábban azt vallotta, hogy Pearl még életben van.

Daniel Pearl, az elrabolt újságíró
"Tudomásom szerint halott" - mondta a Wall Street Journal elrabolt tudósítójáról Szajed sejk a karacsi bíróságon. Szajed arról nem beszélt, hogy kik, és hol ölték meg a túszt. Szajed, akit kedden fogtak el a kelet-pakisztáni Lahore-ban, azt mondta saját, szabad elhatározásából raboltatta el az amerikait. A gyanúsított kijelentette, hogy szerinte Pakisztánnak nem kellene kiszolgálnia az amerikai érdekeket.

Steven Goldstein, a The Wall Street Journal kiadójának szóvivője azt mondta, még nem hallott Szajed bejelentéséről, és továbbra is reménykednek, hogy munkatársuk életben van.

Az újságíró, Daniel Pearl a dél-pakisztáni nagyvárosban tűnt el január 23-án, amikor egy a nemzetközi terrorizmusról szóló cikkhez akart anyagot gyűjteni a dél-pakisztáni Karacsiban. Az újságíró bombayi állomáshelyéről utazott Karachiba, hogy interjút készítsen egy szélsőséges muszlim vezetővel, Mubarak Ali Sah Gilani sejkkel, amikor elrabolták.

Négy nappal Pearl eltűnése után ismeretlenek az újságíróról készült fényképpel együtt e-mail üzenet küldtek a pakisztáni és külföldi szerkesztőségekbe, amelyben közölték, hogy akkor engedik el túszukat, ha az Afganisztánból Guantánamóba szállított pakisztániakat visszaviszik hazájukba, hogy ott álljanak bíróság elé. Az emberrablók második, január 30-án érkezett levelükben bejelentették, hogy amennyiben feltételeiket nem teljesítik 24 órán belül, végeznek foglyukkal.

Korábban:

Vallott az újságíró elrablásával gyanúsított pakisztáni férfi

Őrizetbe vették Pearl helyi kapcsolatát
2002. febr. 5.

Könyvajánló:

A terror percei

A terror napja NYC9.11