Milosevic elismerte a koszovói túlkapásokat

A koszovói hadműveletek idején egyesek háborús bűnöket követtek el - ismerte el Slobodan Milosevic, ám úgy véli, ő nem felelős ezért. Állítja, hogy parancsot adott az elkövetők megbüntetésére, és a félkatonai alakulatok felszámolására.

Slobodan Milosevic a hágai Nemzetközi Törvényszéken beismerte, hogy a koszovói háború idején háborús bűnöket követtek el a szerbiai fegyveresek, ám szerinte ő nem felelős ezért. Ártatlanságát igazolandó bemutatott egy dokumentumot, amellyel - állítása szerint - főparancsnoki minőségében megtiltotta a félkatonai alakulatok működését Koszovó területén: "mit tehet ennél többet a főparancsnok vagy az államelnök?".

Milosevic elismerte, hogy a koszovói hadműveletek idején előfordult "rablás, nemi erőszak, gyilkosság". Az elkövetők pedig "egyes katonák, vagy akár alacsonyabb rangú tiszt, rendőr vagy civil" volt. A volt elnök szerint ezek ellen pont a parancsai alapján indítottak eljárást - jelentette a belgrádi B92 rádió.

Milosevic több nyugati politikust kíván tanúként beidézni. "Meg kell magyarázniuk, miről tárgyaltak velem, és azt is, miként történhetett meg, hogy nyolc éven át támogattak, most pedig azt állítják, hogy az a népirtás és a bűnök kora volt" - mondta a volt elnök.

A népirtással, emberiség elleni bűnökkel és háborús bűnökkel vádolt exelnök pere február 12-e óta tart a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

Korábban:

Milosevic: a NATO követett el háborús bűnöket

Milosevic a Clinton-kormányt hibáztatja

Szerb áldozatokkal védi magát Milosevic

Csak Milosevic felett ítélkeznek Hágában

Fórum:

Milosevic Hágában

Milosevic már bíróság előtt, az ENSZ mikor kerül oda?

Csak Milosevic a bűnös?

Most jó vagy rossz albánok?

Könyvajánlat:

A Milosevic-klán

Volt egyszer egy Jugoszlávia

A jugoszláviai háború

Koszovó - egy válság anatómiája

Koszovó tűzfészek