Montenegró nem döntött Solana tervéről

Nem döntött még Solana javaslatáról a podgoricai vezetés. Az EU kül- és biztonságpolitikai felelőse a jugoszláv szövetségi állam jövőjéről kezdett tárgyalásokat a kisebbik tagköztársasággal. Solana egyben szeretné tartani Jugoszláviát, ám engedményeket is ajánlott Montenegrónak.

Egy hét haladékot kért Brüsszeltől a montenegrói vezetés, mielőtt választ ad Javier Solana tervére. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a jugoszláv szövetség átalakításáról tárgyalt Montenegróval.

Milo Djukanovic montenegrói elnök az előző héten Brüsszelben járt, és találkozott Solanával. A megbeszélésről azt közölték, hogy Solana több elképzelést tárt Djukanovic elé arról, az EU miként képzeli el a jövőbeni, átalakított jugoszláv szövetségi állam működését.

A hét végén Podgoricában járt Solana két küldötte, Stefano Lini és Enco Gentilini, hogy tájékozódjanaka: Montenegróban elfogadják e Solana elképzeléseit. Milan Rocen montenegrói elnöki tanácsadó közölte, hogy az államvezetés egyelőre nem adott választ és egyhetes haladékot kért az EU-tól.

A tanácsadó sem hozta nyilvánosságra Solana javaslatainak tartalmát, de a sajtó többé-kevésbé egybehangzó értesüléseket szerzett erről. Solana javaslata szerint a montenegrói függetlenségi népszavazást öt évre el kellene halasztani, és addig a szövetségi államnak Szerbia és Montenegró Uniója lenne a neve.

A szövetségi kormány "koordinációs testületként" működne, a két tagköztársaságnak egy képviselete lenne az ENSZ-ben: a nagykövetet felváltva adná Szerbia illetve Montenegró. A kisebbik tagköztársaság emelett különleges kapcsolatokat tarthatna fenn a nemzetközi pénzintézetekkel.

Brüsszel elképzelése szerint Szerbiában maradna a dinár, Montenegróban pedig az euró lenne a hivatalos fizetőeszköz, s egységes lenne a védelmi, biztonsági és vámrendszer.

A Glas Crnogoraca podgoricai lap azt írta: Djukanovic pártja, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) csütörtöki ülésén azzal fenyegetőzött, hogy lemond pártelnöki tisztségéből, ha a DPS elfogadja Solana javaslatát. A lap szerint a legnagyobb kormánypárt ennek ellenére elfogadja Solana javaslatát.

A lap szerint ez tulajdonképpen színjáték, amelyet maga Djukanovic rendezett azért, hogy a párt helyi szervezeteinek megfelelő módon tudják tálalni a pártvezetés pálfordulását.