Milosevic ismét vetítene

Hágában ma folytatódik a Jugoszlávia volt elnöke elleni per. Milosevic állítólag ismét felvételekkel bizonyítaná igazát. Elképzelhető, hogy ma az első tanú meghallgatása is elkezdődik.
Ma folytatódik Slobodan Milosevic pere a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. A vádlott pénteken nem tudta befejezni bevezetőjét, a bíróság ezért megengedte, hogy ma folytassa.

A hétvégét Milosevic azzal töltötte cellájában, hogy átnézte azokat a videofelvételeket, amelyeket ma a tárgyaláson bemutat. A két film összesen 70 perces.

Zdenko Tomanovic, Milosevic jogi tanácsadója szerint az egyik film a boszniai koncentrációs táborokról szól. A vádlott azt akarja bemutatni, hogyan az ügyészség manipulációs szándékkal csupán részleteket vetített ugyanebből a filmből.

A másik filmmel azt akarja megmutatni, hogy a Nyugati miként keveredett bele a balkáni bűnözésben. Állítása szerint egyes nyugati diplomaták részt vettek a fegyvercsempészetben - mondta Tomanovic. A B92 rádió értesülései szerint az egyik felvételen egy német diplomata látható a jugoszláv határon akkor, amikor fegyvert szállító teherautók lépnek be az országba.

Tomanovic szerint Milosevic akkor mutatja be a felvételeket, ha erre lesz ideje, mert még szóbeli közlését sem fejezte be pénteken.

Elképzelhető, hogy ma az első tanú is megjelenik a Törvényszéken. Valószínűbb azonban, hogy csak kedden kezdik meghallgatását, és ma azokkal az ügyvédekkel konzultál a bíróság, akik Milosevic vádlott védelme érdekében a Törvényszék megbízásából követik az eljárást.

A volt jugoszláv elnöknek ugyanis nincs védőügyvédje: Milosevic vádlott korábban kijelentette, hogy nem ismeri el a bíróság legitimitását, ezért védelemre sem tart igényt. A Törvényszék ezért jogászokat bízott meg azzal, hogy Milosevic védelme szempontjából figyeljék a tárgyalást.

A népirtással, emberiség elleni bűnökkel és háborús bűnökkel vádolt exelnök pere február 12-e óta tart a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

 

Korábban:

Nem vall Milosevic ellen a volt jugoszláv elnök

Milosevic elismerte a koszovói túlkapásokat

 

Fórum:

Milosevic Hágában

Milosevic már bíróság előtt, az ENSZ mikor kerül oda?

Csak Milosevic a bűnös?

Most jó vagy rossz albánok?

 

Könyvajánlat:

A Milosevic-klán

Volt egyszer egy Jugoszlávia

A jugoszláviai háború

Koszovó - egy válság anatómiája

Koszovó tűzfészek