Elavult torpedó okozhatta a Kurszk katasztrófáját

Az orosz haditengerészet parancsnokainak homályos közléseivel ellentétben az állami duma védelmi bizottságának elnöke kedden egyértelműen azt állította, hogy egy rosszul rögzített vagy műszaki hibás torpedó okozta a Kurszk atom-tengeralattjáró tragédiáját. A Kurszkon használt torpedótípust már az ötvenes évektől világszerte mellőzik a tengeralattjárókon.

Andrej Nyikolajev, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma védelmi bizottságának elnöke kedden egyértelműen kiállt amellett, hogy egy Kit (cet) típusú torpedó meghibásodása okozta a Kurszk atom-tengeralattjáró tragédiáját 2000 augusztusában. A képviselő tagja annak a testületnek, amely a 118 tengerész életét követelő szerencsétlenség okait vizsgálja. Hétfőn, a Kurszk körüli vizsgálatok befejeztével Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyész és Vlagyimir Kurojedov tengernagy, az orosz haditengerészet parancsnoka mindössze annyit közölt, hogy a torpedó meghibásodása az egyik a katasztrófa lehetséges okai közül.

Nyikolajev véleménye szerint viszont egyértelműen ez okozta a balesetet. Véleménye szerint a torpedó vagy rosszul volt rögzítve, vagy műszaki hiba miatt robbant fel. A detonáció lángba borította a Kurszk teljes fegyverkészletét, ami végül a tengeralattjáró pusztulásához vezetett. A bizottsági elnök szerint a végzetes hadgyakorlat előtt elmulasztották a tengeralattjáró megfelelő biztonsági ellenőrzését.

Kurojedov azt mondta, hogy az orosz haditengerészet kivonja fegyverzetéből az említett torpedókat. A tengernagy úgy fogalmazott, hogy a szóban forgó típus nem igazolta a szakértők, a konstruktőrök és a flottaparancsnokok bizalmát.

A Kommerszant Daily című orosz napilap keddi cikke szerint amíg a csere nem történik meg, a teljes orosz hadiflotta veszélynek van kitéve. Az említett torpedót 1957-ben rendszeresítette az orosz hadsereg, annak ellenére, hogy - miután egy hasonló konstrukciójú torpedó meghibásodása 1955-ben egy brit tengeralattjáró pusztulásához vezetett - az egész világon kivonták ezt a típust a forgalomból. A Kurszk fedélzetén 1991 óta használták a Kit torpedókat.

Usztyinov hétfői beszámolója szerint a szerencsétlenség okaitól függetlenül súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg a Kurszk biztonsági felszereltségét illetően: az atom-tengeralattjáró évekig úgy járt ki a Barents-tengerre, hogy ki volt kapcsolva a vészjelző antennák és bóják kilövőszerkezete.

Korábban:

Konkrétumok nélkül zárult le a Kurszk vizsgálata

Nem ütközés miatt süllyedt el a Kurszk

Könyvajánlat:

Oroszország elrablása