Ezernél is több áldozata van a kiújult izraeli-palesztin konfliktusnak

Izraeli helikopterek kedden három rakétát lőttek ki a Hamasz radikális iszlám mozgalom irodájára a Gázai övezet északi részén. A támadásban két férfi és egy nő vesztette életét, tízen megsebesültek. Az iroda a Dzsabalija menekülttábor egyik épületében működött. Immár 1231-re emelkedett a 2000 szeptembere óta tartó izraeli-palesztin harcok halálos áldozatainak száma az AFP összegzése szerint. A halottak közül 940 palesztin.

A hadsereg illetékese közölte: az izraeliek elleni legutóbbi palesztin támadásokat torolták meg. Az AP jelentése szerint hétfőn négy izraelit gyilkoltak meg két pokolgépes merényletben, illetve lövöldözéses támadásokban.

A kora reggeli órákban öt palesztin már meghalt a megszállt területeken az izraeli katonákkal vívott összecsapásokban és megtorló akciókban. Három palesztint, közöttük egy asszonyt és egy gyermeket öltek meg izraeli harckocsik lövedékei keddre virradóra, amikor az izraeli hadsereg behatolt a gázai palesztin autonóm területre, Hán Júnisz település közelében.

Egy Náblusz melletti menekülttáborban, a Jordán folyó nyugati partján izraeli katonák lelőttek két palesztint, és hatot megsebesítettek. Az izraeli hadsereg egyik különleges egységének tagjai magukat is menekültnek álcázva jutottak be a Balata táborba. Ott azonban észrevették őket, és kénytelenek voltak tüzet nyitni és elmenekülni.

Négy könnyebb sérültje van az izraeli harci gépek kedd hajnali rafahi légitámadásának, amely a főként menekülteknek otthont adó város biztonsági épületei mellett egy kórházépületben és egy könyvtárban is kárt tett. Izrael F-16-os gépekkel csapott le biztonsági célpontokra a palesztin önrendelkezésű területeken.