Szaúd-Arábiában megkezdődött a hadzs, a mekkai zarándoklat. Ez az első jelentős muzulmán tömegrendezvény a tavaly szeptemberi terrortámadások óta. A szaúdi hatóságok attól tartanak, hogy politikai gyűlések, nyilatkozatok zavarhatják meg a vallási rendezvény.

Mintegy kétmillió ember vesz részt Szaúd-Arábiában az iszlám hívők mekkai zarándoklatán. Az ötnapos rendezvény - a hadzs - incidensek nélkül, szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött: a szaúdi hatóságok felszólítása értelmében a résztvevőknek tartózkodniuk kell a politikai gyűlésektől.

A zarándoklat a muzulmán hívők első jelentős tömegrendezvénye a tavalyi egyesült államokbeli terrortámadások óta.

A hadzs első napján - a Mohamed próféta által elrendelt szertartásnak megfelelően - a hívők az iszlám szent városától, Mekkától 8 kilométerre fekvő Minába indultak, ahol a hegyek között imádkozással és meditációval töltik a napot és az éjszakát.

Az utakon hatalmas dugók keletkeztek, amint a zarándokokat és poggyászukat szállító több mint 12 ezer autóbusz és személygépkocsi elindult; egyes hívők gyalog vágtak neki az útnak, kezükben a napsugarak ellen védelmet nyújtó fehér ernyőkkel. A tömeg felett rendőrségi helikopterek köröznek, katonák és rendőrök ügyelnek a rendre és irányítják a forgalmat, és orvoscsoportok állnak készenlétben arra az esetre, ha valaki rosszul lenne.

Az idei zarándoklaton mintegy kétmillió hívő vesz részt, közülük 1,32 millió külföldről érkezett. Az utolsók között érkezett meg Szaúd-Arábiába mintegy 11 ezer afgán hívő, miután Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, Pakisztán és az Egyesült Arab Emírségek légihidat létesítettek célba juttatásukra.

Szaúd-Arábiában a tavaly szeptemberi terrortámadások és az Afganisztánban indított amerikai hadműveletek után keletkezett feszültség miatt attól tartanak, hogy a hívők között esetleg elszabadulnak az indulatok. A hatóságok ezért határozott fellépést helyeztek kilátásba mindenkivel szemben, aki a vallási rendezvényen politizálna.

A mekkai zarándoklatot az elmúlt két évtizedben többször kísérték politikai ellentétek és tömegszerencsétlenségek.

A hadzs az iszlám hit ötödik oszlopa és egyben legjelentősebb megnyilatkozása. A zarándoklatot minden arra fizikailag és anyagilag képes muszlimnak végre kell egyszer hajtania életében, ha távolléte nem okoz nagy nehézséget családjának. Állíthat helyettest is, azaz egy barát vagy ismerős végzi el helyette a szertartásokat Mekkában.

Korábban:

Modernizálnák Mekkát

Megkövezték a sátánt a mekkai zarándokok

Milliók tisztultak meg az Arafát-hegyen

35 zarándok vesztette életét Mekkában

Ajánlat:

Szaúd-Arábia (országleírás)

Szaúd-Arábia

Könyvajánlat:

Az iszlám világ atlasza

Az iszlám rövid története

Párbeszéd az iszlámról

Párbeszéd az iszlámmal

A hercegnő lányai