A kolumbiai légierő pénteken folytatta hadműveletét a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet által ellenőrzött fegyvermentesített övezet visszafoglalására, a baloldali fegyveresek válaszként robbantásokat hajtanak végre.

A kolumbiai hadsereg hadművelete során mintegy 900 kormánykatona hajnalban San Vicente del Caguan városában visszafoglalt egy laktanyát, amelyet 4 évvel korábban adtak át a gerilláknak. Fernando Tapias tábornok, vezérkari főnök közlése szerint az akció közben a FARC fegyveresei golyószóróból eltalálták a hadsereg két helikopterét, egy pilóta és két katona megsebesült. Tapias tábornok Bogotában tartott sajtóértekezletet, s cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint csütörtökön a lázadók állásainak bombázása közben legalább 7 polgári személy meghalt és 15 megsebesült. A vezérkari főnök közölte, hogy a demilitarizált övezetet már elhagyták a gerillák vezetői, Manuel Marilanda és öt társa, akik a béketárgyalásokat folytatták a kormány képviselőivel. A tábornok szerint a térségben még mintegy 4500 fegyveres tartózkodik, többségük San Vicente repülőtere környékén, s az odavezető utakat aláaknázták. Tapias közlése szerint a kormánycsapatok hadművelete a TH elnevezést viseli. Mint mondta, nem tudja, honnan származik az az információ, hogy az akciót a halál görög istene után Thanatosznak nevezték el.

A hadsereg támadására a FARC robbantásokkal válaszolt. A déli Huila tartományban lévő Altamirában felrobbantották az áramelosztót, itt egy munkás meghalt. Fusagasugában egy telefonvezetéket tettek tönkre, 14 település vesztette el kapcsolatát a külvilággal. Barbosában felrobbantották az ország második legnagyobb városának, Medellínnek az ellátását biztosító gázvezetéket.

A kolumbiai kormányzat szerda éjjel szakította meg a három éve tartó békefolyamatot, mivel fegyveresek eltérítettek egy polgári repülőgépet, és három utast - köztük egy szenátort - magukkal hurcoltak. Pastrana elnök - aki idáig a békefolyamat híve volt - a tettet terrorizmusnak nevezte, amellyel szemben eljött a határozott fellépés ideje. A FARC tagadja, hogy ő állna a géprablás mögött. A FARC az ország déli részében 1998 novembere óta egy Svájc nagyságú - mintegy 42 ezer négyzetkilométernyi -, Caguannak elnevezett területtel rendelkezett, amelyből az állam tárgyalási jóindulata jeleként korábban kivonta hadseregét. Az ecuadori elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki a Kolumbiával határos Sucumbios tartományban, hogy megakadályozza a harcok átterjedését. A dzsungel borította terület hosszú évekig a kolumbiai gerillák hátországa, utánpótlási területe volt.