Egy cseh lap szerint vége a közép-európai együttműködésnek

Orbán Viktor Brüsszelben gyakorlatilag Csehország és Szlovákia uniós csatlakozása ellen lépett fel - írja vezércikkében a Lidové Noviny című konzervatív cseh lap.

A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap szombati vezércikkében úgy véli, hogy Orbán Viktor Benes-dekrétumokat érintő brüsszeli kijelentései miatt a közép-európai együttműködésnek egyelőre vége szakadt.

"Orbán Viktor magyar kormányfő ugyanis Brüsszelben gyakorlatilag Csehország és Szlovákia uniós csatlakozása ellen lépett fel" - írja a cikk szerzője. Megjegyzi, hogy a cseh és a szlovák kormányfő erre reagálva mondták le részvételüket a visegrádi csúcstalálkozón.

A szerző szerint érthetetlen, miért is nyitotta meg Orbán a Benes-dekrétumok kérdését, ha a magyar diplomácia ezt követően azt hangoztatta, hogy Budapest ezekkel a kérdésekkel nem szeretné terhelni a kétoldalú kapcsolatokat. Lehet hogy Orbán ezzel jó pontokat kívánt szerezni az osztrák kormánynál, vagy az erősödő német ellenzéknél? - teszi fel a kérdést a lap.

"Talán. De legfőképpen: Orbán egy hónappal a magyarországi parlamenti választások előtt előhúzta a nemzeti kártyát, hogy megállítsa pártja csökkenő népszerűségét" - írja az újság. Azt állítja: ezért helyes volt az, ahogyan Zeman és Dzurinda reagáltak.

"Van itt azonban egy fogas kérdés. A Benes-dekrétumokhoz való cseh és szlovák ragaszkodással ugyanis hasonló a helyzet. Nacionalista megnyilvánulások, amelyek már több mint ötven éve szennyezik Közép-Európát, s lehetetlenné teszik a kölcsönösen előnyös együttműködést" - írja a szerző a Lidové Noviny vezércikkében.