A The Washington Post internetes kiadásában hétfőn közölt írás szerint amerikai hírszerzési értesülések azt valószínűsítik, hogy Oszama bin Laden továbbra is valahol Afganisztánban, a pakisztáni határhoz közeli hegyvidéken bujkál.

Az al-Kaida terrorhálózat alapítójának és fő finanszírozójának számító Oszama bin Laden tavaly év végén az afganisztáni tálib rezsim széthullásakor eltűnt addig ismert tartózkodási helyéről, és a szeptember 11-i terrortámadások felelőseinek felkutatására indított amerikai hajsza során eddig nem sikerült a nyomára bukkanni. Az sem biztos, csupán valószínűsíthető, hogy túlélte az afganisztáni terrorista objektumokra, illetve barlangrendszerekre mért amerikai légi csapásokat. Hollétét illetően azonban a legkülönbözőbb feltételezések kapnak lábra időről-időre.

A hét végén még az a hír terjedt, hogy Oszama bin Laden valahol a kasmíri hegyekben rejtőzik, ott, ahol muszlim fegyveresek harcolnak az India és Pakisztán között vitatott hovatartozású területért az indiai hatóságok ellen.

A The Washington Post által név nélkül idézett amerikai illetékes nem mondta meg, hogy milyen konkrét jelek utalnak arra a feltevésre, hogy Oszama bin Laden nem tudott kijutni Afganisztánból, és továbbra is az afgán hegyekben rejtőzik. A forrás csak annyit közölt, hogy az értesülés mintegy tíz nappal ezelőtti, és hogy annak hitelességét nem támasztják alá "kőkemény" bizonyítékok".