Visszavonultak az Arafatot őrző harckocsik

A palesztin elnök Rámálláhban lévő elnöki irodáját őrző izraeli harckocsik visszavonultak. Ennek ellenére a palesztin elnök továbbra sem hagyhatja el a várost. Vasárnap este izraeli katonák rálőttek a palesztin autonóm területek törvényhozása elnökének autójára.

Hétfőn hajnalban visszavonultak azok az izraeli harckocsik amelyek december 2-a óta körülvették a ciszjordániai Rámalláhban Jasszer Arafat palesztin elnök irodáját. Az izraeli biztonsági kabinet vasárnap úgy döntött, hogy szabad mozgást enged Arafatnak Rámalláh városban, bár továbbra sem teszi lehetővé, hogy a palesztin elnök elhagyja a várost. A harckocsik Rámalláh északi külvárosába vonultak vissza.

Az izraeli kormány szóvivője szerint Izrael ezzel tett egy kis lépést annak érdekében, hogy Rehavan Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter feltételezett gyilkosainak a palesztin hatóságok által történt őrizetbe vétele után újraértékeljék a helyzetet.

A palesztin vezetés elítélte azt, hogy Arafat továbbra sem kapta vissza teljes mozgásszabadságát. Ugyanebben a szellemben nyilatkozott Egyiptom is. Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter szerint Ariel Saron izraeli kormányfő megszegte szavát, mivel a feltételezett gyilkosok őrizetbe vétele ellenére sem adta vissza Arafat teljes mozgásszabadságát.

Rálőttek a palesztin autonóm területek törvényhozása elnökének autójára

Izraeli katonák vasárnap este tüzet nyitottak egy közúti ellenőrző pontnál a palesztin autonóm területek törvényhozása elnökének, Ahmed Koreinek a gépkocsijára. A támadásban senki nem sebesült meg. Az izraeli katonák 8 lövést adtak le Korei páncélozott autójára. Korei ezt követően megállt és igazolta kilétét; a katonák ekkor továbbengedték.

A törvényhozás elnökének irodája azt állítja, hogy időben tájékoztatta az izraeli felet Korei útjáról Rámalláhból Kelet-Jeruzsálem felé.

Az Abu Ala néven is ismert Ahmed Korei az izraeli-palesztin tárgyalások egyik legfontosabb résztvevője palesztin részről. Többször tárgyalt Simon Peresszel Oslóban az 1993-ban illetve 1995-ben folytatott béketárgyalásokon; legutóbb január 30-án fogadta őt Ariel Saron izraeli kormányfő is. Peresz az EFE hírügynökség értesülése szerint a támadás után telefonon megkövette a Palesztin Törvényhozási Tanács elnökét a lövések miatt, és ígéretet tett az eset kivizsgálására.

Hebron közelében három palesztin megsebesült, amikor ismeretlenek lövéseket adtak le egy Betlehemből Hebron felé haladó autóbuszra. Az utóbbi napokban a Hebronhoz közeli izraeli telepekről induló fegyveresek több ízben tüzet nyitottak palesztinokra.

Korábban:

Arafat továbbra sem hagyhatja el Ramallahot

Könyvajánlat:

Az izraeli hadigépezet

Izrael története