Arafat folytatná a tárgyalásokat Izraellel

Jasszer Arafat palesztin vezető folytatná a biztonsági tárgyalásokat Izraellel, annak ellenére, hogy az utóbbi időben ismét kiújult az erőszak. Arafat ezt azután jelentette be, hogy találkozott Javier Solanával, az Európai Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselőjével.

Arafat ezt a Solanával való találkozás után jelentette be, és azt mondta, hogy Solana kérésére, hogy folytassák a tárgyalásokat, nem tudott nemet mondani- írja a BBC. Arafat vasárnap függesztette fel a tárgyalásokat Izraellel, mert nem tették lehetővé, hogy Arafat elhagyja Rámalláh városát. Javier Solana, az Európai Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselője Arafat teljes mozgásszabadságának biztosítása mellett foglalt állást hétfőn Jeruzsálemben. Solana bírálta az izraeli biztonsági kabinet hétfői döntését, amelyben szabad mozgást engedtek Arafatnak Rámalláh városban, de továbbra sem tették lehetővé, hogy a palesztin elnök elhagyja a várost.

A legutóbbi merényletet két palesztin hajtotta végre, amikor hétfőn délután tüzet nyitottak egy kelet-jeruzsálemi buszmegállóban várakozókra. A merényletetet az "Al-Aksza mártírjainak Brigádjai" nevű palesztin fegyveres szervezet vállalta magára. A szervezet közölte: a merénylet válasz volt "izraeli katonák betegekkel és terhes nőkkel szembeni támadásaira." A nap folyamán ugyanis Náblusz közelében egy úttorlasznál izraeli katonák lelőttek egy 22 éves palesztint, apját és terhes feleségét megsebesítették.

Korábban:

Újabb palesztin merényletek Izraelben