Pándy ellen vallottak gyermekei

A brüsszeli esküdtszéken folyó Pándy-per tárgyalásának legmegindítóbb tanúvallomásai hangzottak el kedden, amikor a hat családtagjának meggyilkolásával vádolt Pándy András két legfiatalabb gyerekét kérdezték ki. A korábban állami gondozott Réka azt mondta: Pándy el akarta őt rabolni, de az akció végül kudarcba fulladt. Az idősebbik gyerek azt állította: 1994 és 1997 között Magyarországon többször tanúja volt, amikor apja fiatal idegeneket mutatott be gyermekeiként különböző embereknek - az eltűntek helyett.

A 22 éves ifjabb András és a 21 éves Réka 7-8 éves gyerekek voltak, amikor a család véres tragédiasorozata feltételezhetően lezajlott, s így kevés közvetlen emlékük maradt édesanyjukról, apjuk első feleségéről pedig semmi, a négy eltűnt és feltehetően meggyilkolt testvérről még kevésbé. Rékát 1992-ben állami gondozásba helyezték, miután Pándy Ágnes feljelentette apját, hogy vérfertőző viszonyt kényszerített rá, hat családtag pedig eltűnt.

Kettőjük közül Réka határozott fellépéssel világos válaszokat adott a bíró kérdéseire. Elmondta, hogy édesanyjára már nem emlékszik, csak fényképekről tudja, milyen volt, eltűnt testvéreire egyáltalán nem emlékszik. Gyerekkorából két mozzanatot emelt ki: Ágnes anyailag gondoskodott róla, és kedves volt hozzá, amíg intézetbe nem helyezték. A másik epizód, hogy apja el akarta rabolni az intézetből, két kocsival és segítő idegenekkel jött, hogy elvigye a liege-i repülőtérre s onnan feltehetően Magyarországra. Ő azonban sivalkodni kezdett, amikor észrevette apját, és tiltakozására végül meghiúsult elrablása. Amikor saját lábára állt, és újra találkozott Ágnessel, valamit megértett abból, hogy milyen természetellenes viszony fűzte nagyobb féltestvérét az apjához. Mély hatást tett az esküdtekre Réka összefoglaló kijelentése: "Azt hiszem, hogy apám még önmagához sem őszinte - de már nem tud megtörni senkit, csak saját magát." A gyilkosságok gyanújáról csak a sajtóból értesült.

Ifjabb András az apjánál nőtt fel, és vele élt annak 1997-es letartóztatásáig. Sokkal zavartabban, bizonytalanabbul vallott, mint a húga, több kérdésre hosszú hallgatás után vagy úgy sem felelt. Annyit azért elmondott, hogy 1994 és 1997 között Magyarországon többször tanúja volt, amikor apja fiatal idegeneket mutatott be gyermekeiként különböző embereknek - az eltűntek helyett.

A vádlottat is megkérdezték a két gyermek vallomásáról. Pándy András azt mondta, hogy András fiát lelkileg összetörték a korábbi kihallgatások, és skizofrén lett.

A Pándy-gyilkosságok története

Korábban:

A magyar nyomozókhoz fordult Pándy ismerőse

Pándy András tagadja bűnösségét