Hazaárulással vádolják az ellenzék vezérét Zimbabwéban

A zimbabwei hatóságok szerint az ellenzék vezetője összeesküvést szőtt azért, hogy megölje az elnököt. Az ellenzéki vezető a vádat az 1980 óta hatalmon lévő Mugabe elnök kampányfogásának tartja.

Két héttel az elnökválasztás előtt a zimbabwei hatóságok hazaárulással vádolják Morgan Tsvangirait, az ellenzék vezérét. Tsvangirait, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) vezetőjét beidézték a hararei rendőrfőkapitányságra, s két órán át faggatták az állítólagos összeesküvésről, amelynek célja a 78 éves Robert Mugabe, az 1980 óta van hatalmon lévő elnök meggyilkolása lett volna.

A hazaárulás vádjával - amelynek titokzatos videokazetta az alapja - olyan bűncselekményt tulajdonítanak Tsvangirainak, amiért halálbüntetés jár Zimbabwéban.

A kihallgatás után minden korlátozás nélkül engedték el, és folytatja választási kampányát. Az MDC vezére a kihallgatás után elmondta, hogy bíróság előtt kell megjelennie egy későbbi, még nem közölt időpontban. Tsvangirai szerint pártjának két vezető tisztségviselőjével együtt hivatalosan megvádolták, hogy összeesküvést szőttek az elnök meggyilkolására.

"Természetesen tagadtam az egészet. Az időzítés nyilvánvaló. A (kormányzó) ZANU-PF stratégiája mindvégig arra irányult, hogy kiiktasson engem a versengésből" - mondta Tsvangirai.

A rendőrség szóvivője megerősítette a hazaárulás vádját, de további részletekkel nem szolgált. Zimbabwéban a március 9-10-re kiírt választás előtt egyre fokozódik a feszültség.

Ausztrál figyelmeztetés

Alexander Downer ausztrál külügyminiszter szerint országa szankciókat róhat Zimbabwéra, amennyiben az ellenzéki vezetőt megakadályozzák az elnökválasztáson való részvételben. Downer szerint "nagyon erőteljes nemzetközi reagálás" várható, ha a hazaárulással vádolt Tsvangirai nem vehet részt a márciusi megmérettetésen.

Az ausztrál diplomácia vezetője szerint a Nemzetközösség kormányfőinek márciusi ausztráliai tanácskozásán fontos helyet kap majd a zimbabwei választások ügye.