Újságíró-iskolát indít a Vajdaságban a BBC

Romokban hever a vajdasági magyar tájékoztatás; ezen szeretnének változtatni a folyamatos, korszerű és az európai normáknak megfelelő újságíróképzés beindításával a Vajdaságban. Erről Klemm József, a BBC magyar adásainak vajdasági munkatársa beszélt szerdai szegedi sajtótájékoztatóján.

Klemm József, a BBC munkatárs elmondta: október 1-jén alapítványi támogatással indulna a magánkezdeményezésű vajdasági újságíró-iskola, amelyben a vajdasági magyar közösség igényeit, a meglévő és alakulófélben lévő szerkesztőségek munkatársigényeit szem előtt tartva, folyamatosan képeznének magyar nyelvű újságírókat.

Sándorov Péter, a BBC nyugalmazott újságírója, a magyar adások egykori főszerkesztő-helyettese, az iskola másik alapítója, hozzátette: céljuk, hogy az új alapokra helyezett vajdasági magyar sajtó a kisebbségben élő magyar nemzeti közösség tájékoztatási szükségleteiből kiindulva lehetővé tegye a vajdasági magyarság jobb, gyorsabb, pontosabb, tényszerűbb informálását.

Az iskola alapítói szerint az is cél, hogy a kisebbségi sajtó elősegítse a magyar etnikai közösség nemzeti azonosságtudatának megőrzését, és így lelassítsa az utóbbi években egyre nagyobb mértékű kivándorlást; valamint a magyar etnikai közösségre vonatkozó releváns információk továbbításával és a magyar nyelvű médiumokkal való szorosabb együttműködéssel elősegítse a többnemzetiségű társadalmon belüli kölcsönös megértést és az etnikai megbékélés folyamatát.

Az iskola alapítói szeretnének a vajdasági regionális tájékoztatási hálózatot kiépítésével szervesen bekapcsolódni az eurorégiók potenciális tájékoztatási hálózatába. Az újságíró-iskola központja Újvidéken, a Vajdaság fővárosában lesz, ahol a vajdasági magyar médiumok többsége található, de a helyi és regionális média igényei alapján a tartomány más magyarlakta községében is lehetőség nyílik kihelyezett oktatás megszervezésére.

Az iskolában műfajelméletet, vajdasági sajtótörténetet, tömegkommunikációs alapismereteket, sajtóetikát, internetes újságírást tanulhatnak az érdeklődők magyarul, szerbül és angolul a jugoszláviai újságírás szakértőitől, illetve a helyi bölcsészkar Magyar Tanszékének tanáraitól. A gyakorlati oktatást az újvidéki médiumokban töltik le a hallgatók.

Párhuzamosan az újságíróképzéssel tájékoztatási menedzserek képzését is tervezik, mert véleményük szerint a vajdasági magyar újságírás jövőjét csak a szilárd és állandó anyagi háttér biztosíthatja.

A BBC magyar nyelvű hírei