Izraeli katonai egységek megöltek öt palesztin rendőrt csütörtök reggel, és legalább ötven palesztint megsebesítettek. Szerda este meghalt egy palesztin öngyilkos merénylő. A Balata palesztin menekülttábornál lévő összecsapásokban egy izraeli katona és két palesztin meghalt, és több mint 60 palesztin megsebesült.

Csütörtök reggel izraeli katonai egységek megöltek öt palesztin rendőrt, miután behatoltak a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín palesztin autonóm településre.

Palesztin biztonsági források szerint tucatnyi izraeli páncélozott harcjármű ötszáz méternyire nyomult előre a dzseníni menekülttábor felé, heves tűzpárbajt folytatva palesztin fegyveresekkel. A lövöldözésben legalább ötven palesztin megsebesült. Az elesett öt palesztin rendőr a különleges erőkhöz tartozott. Az izraeli katonai rádió szerint az izraeli egységek körülzárják a dzseníni tábort, és át akarják fésülni a szektort, gyanús elemek után kutatva.

Izraeli katonai források közlése szerint egyedül az öngyilkos palesztin merénylőnő halt meg abban a szerda esti incidensben, amely a ciszjordániai Makkabim zsidó telepnél lévő izraeli katonai ellenőrzőpontnál zajlott le. A női merénylő, két társa, két izraeli arab csak megsebesült.

Mindhárman egy Subaru típusú gépkocsiban utaztak, amelyet az izraeli katonák rutinellenőrzésre állítottak meg. A nő kiszállt az autóból, és működésbe hozta a testére erősített pokolgépet. A robbanástól megsebesült három izraeli katona is, egyikük súlyosan, de nem életveszélyesen. Az elkövető két társát, akik a katonák lövéseitől megsérültek, letartóztatták. A nyomozás első adatai szerint a palesztin kommandó Izrael szívében készült merényletet elkövetni.

Előzőleg a Dzseníntől délre, Náblusz mellett lévő Balata palesztin menekülttáborban lezajlott lövöldözésben egy izraeli katona meghalt és kettő könnyebben megsebesült. Még előbb ugyanebben a táborban egy palesztin aktivista meghalt, hatvan pedig megsebesült izraeli katonákkal vívott tűzpárbajban. Az aktivistát, aki az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin ellenálló-szervezethez tartozott, izraeli harckocsik géppuskázták le. További öt palesztin megsebesült a tábor ellen végrehajtott izraeli helikoptertámadás következtében. Végül egy fegyvertelen palesztin is életét vesztette ezen a környéken, vagy a harcjárművek behatolása, vagy a helikopteres támadás következtében.

Korábban:

Kijárási tilalom a Gázai övezetben

Nem hiányzik a könyvtárából?

Izrael története

Az izraeli hadigépezet