Rudolf Schuster szlovák államfő szerint nincs szükség a Benes-dekrétumok érvénytelenítésére; értékelni kell őket, és bocsánatot kérni azoktól a személyektől, akiket a dekrétumok alapján igaztalanul meghurcoltak. Orbán Viktor tíz nappal ezelőtt azt mondta Brüsszelben, hogy Csehországnak és Szlovákiának az uniós csatlakozás előtt érvénytelenítenie kell a benesi dekrétumokat.

"A kollektív büntetések sosem jók, mert azok mindig ártatlan embereket is érintenek" - jelentette ki Schuster abban az interjúban, amelyet a Právo című prágai baloldali lap pénteki kiadása közölt.

"A II. világháború után, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy milyen szenvedéseket okozott a fasizmus, mindenki megértette, hogy a vétkeseket meg kell büntetni. Jöttek az említett dekrétumok, de a teljesítésüket már senki sem ellenőrizte. Most, annyi idő elteltével nem a dekrétumok érvénytelenítése, hanem azok kiértékelése lenne a jó. És bocsánatot kellene kérni azoktól az ártatlanoktól, akiket elüldöztek, mert sajnos olyan személyek is voltak köztük, akik fegyverrel a kezükben harcoltak a fasizmus ellen" - állítja a szlovák államfő.

Schuster, aki maga is egy kelet-szlovákiai német családból származik, kifejtette, hogy őket is kedvezőtlenül érintették a Benes-dekrétumok, holott a családnak a fasiszták elől Magyarországra kellett menekülnie, mert legidősebb bátyja partizán volt. Ennek ellenére a háború után, amikor bejöttek az oroszok és kiadták a Benes-dekrétumokat, a család is a kitelepítendők listájára került. Az, hogy az apja ismert antifasiszta, míg bátyja partizán volt, senkit sem érdekelt. A vagyonukat is mindenféle igazolás nélkül elkobozták. A kitelepítéstől végül is az mentette meg a családot, hogy édesanyja megbetegedett, s az orvos nem engedélyezte neki az utazást.

Korábban:

Szlovák-magyar egyeztetés a Benes-dekrétumokról

Lemondott találkozók - újabb szlovák bírálatok

Fórum:

A végén Orbán még hadat üzen a szomszédoknak?