A fővárosban kihirdetett hadiállapot ellenére folytatódik a madagaszkári válság. A magát a választások győztesének tekintő ellenzéki politikus bemutatta ellenkormányát. A rendfenntartó erők nem avatkoztak be a politikai konfliktusba.
Bemutatta kormányát Marc Ravalomanana madagaszkári ellenzéki politikus, a főváros, Antananarivo polgármestere, aki az elnökválasztás győztesének tekinti magát. Ravalomanana Jacques Syllát nevezte ki egyelőre 16 tagú ellenkormánya élére. A védelmi és a külügyi tárcáról egyelőre nem döntött, ezt a két posztot valószínűleg magának akarja fenntartani.

Didier Ratsiraka államfő hadiállapotot hirdetett ki Antananarivóban csütörtökön. "A hadiállapot nem érdekel minket" - jelentette ki az ellenzék vezére. "Ratsiraka a nép barátja, nem félünk a hadseregtől, mert az családtagjainkból, testvéreinkből áll" - mondta.

Jacques Sylla szerint az új kormány fokozatosan átveszi a tényleges hatalmat az országban, és bízik a hadseregben, amely már többször megerősítette: semleges marad a politikai válságban. A rendfenntartó erők eddig valóban nem avatkoznak be.

Ravalomanana hívei továbbra is fenntartják az úttorlaszokat a fővárosban, és folytatódik az általános sztrájk is. A sztrájk teljesnek mondható a közintézményekben, napok óta nem sugároznak műsort az állami tv- és rádióállomások. Ugyanakkor az üzletek nyitva vannak Antananarivo belvárosában.

Léon-Claude Raveloarison tábornok, akit az elnök Antananarivo katonai kormányzójának nevezett ki, bejelentette, hogy "tárgyalások folynak" Ratsiraka és Ravalomanana képviselői között.

Korábban:

Összecsaptak a kormány és az ellenzék hívei Madagaszkáron