Sikertelen volt az SFOR pénteki akciója, és Karadzic ismét elkerülte a letartóztatást. A NATO boszniai békefenntartói állítják, hogy tovább keresik a körözött politikust. A NATO főtitkára megadásra szólította Karadzicot.

Ismét nem fogta el Radovan Karadzicot az SFOR, mondta Daryl Morell százados, a NATO boszniai békefenntartó missziójának szóvivője. "Nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy nem tartóztattuk le Radovan Karadzicot. Folytatjuk keresését, és csak idő kérdése, mikor kerül az igazságszolgáltatás elé. Ez a művelet jelezte a NATO tagállamok erőfeszítéseit, és Karadzic úr nehezen tud elrejtőzni" - mondta Morell.

George Robertson, a NATO főtitkára is csalódott, amiért az akció kudarccal végződött - jelentette az MTI. A főtitkár azt az üzente Karadzicnak és az őt rejtegetőknek: nem ez volt az első és nem ez lesz az utolsó kisérlet Karadzic letartóztatására. "Ünnepélyesen figyelmeztetem a bujkáló körözötteket: már nem sok időtök van, az SFOR előbb-utóbb utolér benneteket. Adjátok fel magatokat önként" - mondta Robertson.

Az SFOR Szarajevóban kiadott közleménye szerint biztos tudomásuk van arról, hogy Karadzic most is Celebici város környékén bujkál Boszniában. Pénteken reggel szárazföldi és légi egységekkel újabb kísérletet tettek elfogására, de sikertelenül.

Az SFOR pénteken folytatta a tegnapi akcióját a Bosznia keleti részén található Foca város közelében, a boszniai-montenegrói határ mellett. Mestrevac településen - a csütörtöki akció helyszínétől, Celebictől 6 kilométerre - az SFOR katonái házakat, lakásokat kutattak át. A bevezető utakon az SFOR német kontingense ellenőrző pontokat állított fel, és megakadályozta a forgalmat és a helybéliek mozgását. Az akcióban helikoptereket is bevetettek.

Nedeljko Pavlovic, Foca (a boszniai szerbek Srbinjenek nevezik a várost) polgármestere szerint reggel a városon harckocsikkal és páncélos csapatszállítókkal vonult át az SFOR. Az akció idején a térség több pontjáról jelentettek katonai mozgást.

Pavlovic arra panaszkodott, hogy nem tudott a helyszínre látogatni. A polgármester csalódott, amiért senki sem lépett vele kapcsolatba és nem magyarázta el, miről van szó. Pavlovic arra készül, hogy levelet ír az SFOR parancsnokának, és a város körzetében állomásozó SFOR-alakulatok parancsnokainak.

A boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériuma szerint az SFOR akciója már véget ért és a környéken helyreállt a rend. Zoran Glusac, a minisztérium szóvivője szerint a boszniai szerb entitás hatóságát ezúttal sem értesítették a készülő akcióról, sem annak céljáról.

Tegnap az SFOR lezárta a kelet-boszniai Foca közelében lévő Celebic települést és 40 kilométeres körzetét. Miután kikapcsolták a telefonösszeköttetést és az áramszolgáltatást, átkutatták a Celebici épületeket. A hágai Törvényszék által köröztetett boszniai szerb politikust nem találták meg ugyan, de illegális fegyverraktárt számoltak fel.

Karadzic ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék eemelt vádat. A boszniai szerbek volt politikai vezetője évek óta ismeretlen helyen tartózkodik.

Az SFOR-t korábban többször bírálták, amiért nem kerítette kézre Karadzicot és Ratko Mladic tábornokot, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát.

Az SFOR 1997 óta 23 körözött személyt adott át a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.