Leila Sahid a Palesztin Hatóság franciaországi főképviselője a palesztin menekülttáborok ellen intézett izraeli katonai támadás Ariel Saron kormányfő politikájának teljes kudarcának nevezte. Az izraeli támadások hatására a francia kormány csapatai kivonására szólította fel Izraelt.

Leila Sahid párizsi sajtóértekezletén kijelentette, hogy az izraeli kormányfőnek semmiféle politikai víziója nincs a konfliktus rendezésére, csak a fegyverek és a katonai megtorlás eszközeiben képes gondolkodni. A két nyomorúságos palesztin tábor megtámadása - hívta fel a nyilatkozó a figyelmet - nem véletlenül következett be éppen most, amikor a szaúdi Abdallah herceg rendezési javaslata az erőszak és ellenerőszak okozta politikai zsákutcából való kitörés reményét villantotta fel.

A palesztin főképviselő a helyszínről származó értesüléseit ismertetve beszámolt arról, hogy a menekülttáborokat ért izraeli katonai csapást követően a palesztin területre behatoló izraeli csapatok megakadályozták, hogy a vöröskeresztes mentőegységek bejussanak az ostromlott táborokba és elszállítsák a sebesülteket.

A példátlanul heves izraeli fellépés miatt pénteken tiltakozásának adott hangot a francia kormány. Francois Rivasseau a párizsi külügyminisztérium szóvivője felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul vonja vissza csapatait a palesztin menekülttáborokból, és óva intette a a Saron-kormányt attól, hogy hadserege súlyos kockázatokat felidéző háborús akcióra ragadtassa mag.

A Quai d'Orsay képviselője közölte, hogy kormánya csatalakozik Kofi Annan ENSZ-főtitkár felhívásárhoz, amely az izraeli erők azonnali visszavonását követeli.

Korábban:

Izraeli katonákat csaltak tőrbe palesztinok

Kijárási tilalom a Gázai övezetben

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilbert: Izrael története