Megtartotta első érdemi ülését az Európai Uniót megújítani hívatott Európai Konvent. Feladatai közé tartozik a lehetséges európai alkotmány kidolgozása is. A Konvent munkájában a tagjelöltek politikusai is részt vehetnek.

A konvent feladatai közé tartozik többek között egy lehetséges új európai alkotmány megfogalmazása, valamint a nemzetek és az unió közötti hatáskörök megosztása. Az EU-nak a konventet létrehozó nizzai döntése értelmében a tagjelöltek teljesen egyenrangú félként vehetnek részt a testület munkájában, de a tagországok között kialakuló konszenzust nem bonthatják meg.

A tervek szerint valamivel több mint egy évig dolgozik a konvent a 2003 végén vagy 2004 elején megnyíló következő kormányközi konferencia előkészítésén. A tagjelöltek nem szeretnék, ha még a taggá válásuk előtt, vagy a teljes értékű szavazati joguk megszerzése előtt kezdené meg működését a kormányközi konferencia.

Az Európai Unió reformját többek között az indokolja, hogy hamarosan 25-28 tagja lehet a közösségnek, a jelenlegi struktúrát pedig tízegynéhány tagországra szabták, valamint a kívülállók számára nem elég átlátható az Unió működése, döntésmechanizmusa.

Magyarországot három politikus képviseli a 105 tagú konventben: Martonyi János külügyminiszter, a Fidesz frakcióvezetője, Szájer József , valamint az MSZP-s Vastagh Pál.

Korábban:

Megtartotta alakuló ülését az EU-konvent

Laekeni EU-csúcs: a konvent készíti elő a reformokat

Az EU elfogadta a laekeni nyilatkozatot

Nem hiányzik könyvtárából?

Az Európa Unió