Háromszáznál is több halott az indiai zavargásokban

Az indiai vallási összecsapásában már háromszáznál is többen haltak meg. A feldühödött hinduk három napja gyújtogatják a muzulmánok házait, falvait.

Fotó: EPA
A hinduk házakat, üzleteket gyújtanak fel, pénteken egy egész falut gyújtottak fel, ahol körülbelül 30 ember meghalt- írja az AP. A három napja tartó mészárlásban eddig háromszáznál is több ember halt meg.

Pénteken egy muzulmán család autóját gyújtották fel a hinduk. Megállították az autót, majd bedrótozták az ablakokat, hogy ne lehessen kiszállni az autóból, és felgyújtották.

A zavarságok sújtotta Gudzsarát indiai állam kormánya pénteken parancsot adott a rend helyreállításra. A rendőrség a levegőbe leadott lövésekkel próbálja elijeszteni a feldühödött hindukat, akik ilyenkor egy időre szétszélednek, de rövidesen folytatják a vérontást. Narendra Modi, az állam főminisztere utasította a rendőrséget, hogy bánjon keményen a gyújtogatókkal, és ha kell, lőjön is rájuk. Ugyanakkor a muzulmánok arra panaszkodnak, hogy a rendőrség nem tesz meg mindent, hogy megvédje őket.

Harminc indiai városban kijárási tilalom van érvényben.

A zavargások azután törtek ki, hogy a fundamentalista Hindu Világtanács (VHP) országos tiltakozásra szólított fel az 58 ember halálát okozó szerdai vonatgyújtogatás után. A Szabarmati expressz a VHP-hez tartozó aktivistákat szállított, akik egy lerombolt mecsettől, Ajodhja városából voltak visszatérőben. Az aktivisták azon dolgoznak, hogy hindu templom építését érjék el a korábbi muzulmán szentély helyén. Támadóik ezen a terven feldühödött muzulmánok voltak.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Az időtlen India- történelem és művészet