A szlovák kormányfő szombati rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy a visegrádi országoknak folytatniuk kell az együttműködést. Dzurinda szerint a magyarországi választások, az új magyar kormány megalakulása után a helyzet lecsillapodik, amely Orbán Viktor Benes-dekrétumokkal kapcsolatos nyilatkozatai miatt vált feszültté.

Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő szerint a visegrádi országoknak (V4) folytatniuk kell együttműködésüket, elsősorban az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseik terén. Dzurinda szombaton a szlovák rádióban úgy nyilatkozott, hogy habár Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos megnyilatkozásai kihatottak a visegrádi országok - Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország - kapcsolataira, a V4 jövőjét nem kell félteni.

A szlovák kormányfő emlékeztetett arra, hogy a tagjelölt országok ebben az évben várhatóan lezárják a csatlakozási tárgyalásaik legnehezebb fejezeteit. Éppen ezért a visegrádi országok mindegyikének érdeke, hogy együttműködjenek ezekben a bonyolult fejezetekben - mondta.Dzurinda szerint az áprilisi magyarországi választások, az új magyar kormány megalakulása után a helyzet lecsillapodik. "Bármilyen kormány is alakul, a választások után más lesz a légkör" - mondta. Nem tart attól, hogy a Benes-dekrétumok megnehezítenék Pozsony integrációs  törekvéseit. "Ez a kérdés soha nem jelent majd problémát Szlovákia EU-csatlakozása tekintetében" - tette hozzá a szlovák miniszterelnök.

Korábban:

Rendkívüli ülést tart a külügyi bizottság a visegrádi csoportban lévő feszültség miatt

Orbán: nincs különösebb teendő a visegrádi csoportban kialakult feszültség miatt