Robertson: Nem volt árulás Boszniában

A NATO cáfolja a Hamburger Abendblatt értesülését, miszerint azért hiúsult meg a február 28-ai Radovan Karadzic ellen indított hajtóvadászat, mert az SFOR egyik francia tisztje előre értesítette a boszniai szerb rendőrséget.

Lord Robertson NATO főtitkár cáfolta a Hamburger Abendblatt értesülését, miszerint egy francia SFOR-tiszt előre figyelmeztette a boszniai szerb rendőrséget Radovan Karadzic, népirtással vádolt volt jugoszláv vezető készülő letartóztatásról.

Február 28-án kétszer is meghiúsult a kísérlet Bosznia-Hercegovina dél-keleti részén, Celebicinél elfogni Radovan Karadzicot. Az 56 éves pszichiátert, a volt boszniai Szerb Köztársaság elnökét a hágai bíróság emberiség ellen elkövetett bűntényekkel vádolja, és ezekért felelősségre kívánja vonni.

A Hamburger Abendblatt Shaun Byrnes balkáni különmegbízottól úgy értesült, hogy az SFOR egyik francia tisztjének mobiltelefon-forgalmának kiértékelésekor bebizonyosodott, hogy az SFOR tisztje a múlt csütörtökön 6.26 órakor egy focai magas rangú boszniai szerb rendőrrel telefonált.

A NATO főtitkára Joseph Ralston tábornok, a NATO európai haderőinek főparancsnokával történt értekezése után arra a következtetésre jutott, hogy nem árulás hiúsította meg az SFOR február 28-i hadműveletét.

Ennek ellentmond Karadzic egyik bizalmasa. Miroslav Toholj a montenegrói Dan (Nap) című napilapnak adott nyilatkozata, amelyben elmondta, hogy Karadzic kerülő úton kapott értesítést az ellene készülő akcióról. Toholj azt is elmondta, hogy az értesülés az "ellentáborból" érkezett. Mint elmondta, Karadzic olyan védelmet élvez, hogy az SFOR-nak esélye sincs, hogy elfogja.

A francia védelmi minisztérium egyelőre még nem foglalt állást az ügyben. Francois Bureau, a minisztérium szóvivője annyit árult el, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

Tavaly Franciaországban börtönbüntetésre ítéltek egy francia tisztet, mert a koszovói háború idején NATO-titkokat adott át a Jugoszláviának.

Korábban:

Áruló után nyomoz a NATO

Nem tartóztatta le Karadzicot a NATO

Nem fogták el Karadzicot

Petritsch Karadzic és Mladic letartóztatását követeli

Nem hiányzik könyvtárából?

Volt egyszer egy Jugoszlávia