Algériai szélsőségesek polgárőr-laktanyát támadtak

Egy muzulmán szélsőséges csoport a kelet-algériai Um Tub településen megtámadta a polgárőrök laktanyáját, és az akcióban az önvédelmi testület tizenkét tagját megölte.

A mintegy húsz muzulmán szélsőségesből álló csoport előbb házi készítésű aknavetővel és kézigránátokkal vette célba a laktanyát. Automata fegyverekből tüzet zúdítottak az épületre, majd felrobbantották a bejáratot. A laktanyában tartózkodó mintegy negyven polgárőr egy órán át állt ellen fegyveresen, de kifogytak a munícióból. Harminc őrnek sikerült elmenekülnie, tizenkét társukat viszont megölték a támadók.

A szélsőségesek visszavonulásuk előtt még magukhoz vettek mintegy húsz kézifegyvert, köztük kalasnyikovokat, a laktanyát pedig felgyújtották - írta két francia nyelvű algériai lap, a Le Matin és a Liberté. A támadás áldozatainak számáról hivatalos adatot szerda reggelig nem közöltek - jelentette az AFP hírügynökség Algírból.

Az algériai biztonsági erők az elmúlt napokban tizenhárom muzulmán szélsőségest öltek meg Algírtól keletre és délre.

Az Al-Habar című napilap kedden arról számolt be, hogy a Hasszán Hattab vezette Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) nevű szélsőséges muszlim szervezet tizenegy fegyveresét ölték meg a hadsereg egységei az Algírtól 300 kilométerre keletre fekvő Szétif körzetében, valamint Dzselfánál, az algériai fővárostól 270 kilométerre délre. Hasszán Hattab neve szerepel azon a feketelistán, amelyet az Egyesült Államok állított össze az Oszama bin Laden vezette al-Kaida szervezet legkeresettebb terroristáiról, akiket élve vagy halva kézre akarnak keríteni.