A PKK a "megtérők törvénye" ellen

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elégtelennek minősítette a török kormány által beterjesztett törvénytervezetet, amely megadás és információszolgáltatás fejében közkegyelemben részesítené a lázadókat.

Az Özgür Politika című török lapban szerdán publikált nyilatkozatában a PKK ismételten általános amnesztiát követel a meghirdetett részleges közkegyelem helyett, és a kurdok teljes jogegyenlőségét szorgalmazza Törökországban.

A "megtérők törvénye" - amelyet a török minisztertanács a héten tárgyal majd - a PKK szerint ugyanolyan eredménytelen lesz, mint a török kormány korábbi hasonló jogi próbálkozásai. Ehelyett egy olyan különleges törvényt kellene meghirdetni az az egész "kurd szabadságmozgalom" számára, amely megszüntetne mindenféle hátrányos megkülönböztetést, és amelynek eredményeképpen minden kurd "Törökország szabad állampolgárává" válna - olvasható a közleményben.

Az említett törvénytervezet szerint vádalku keretében jelentős büntetéscsökkentést helyeznek kilátásba azon PKK-tagok számára, akik a hatóságok számára információt szolgáltatnak a szervezet felépítéséről és tevékenységéről.

Törökország 15 éven át háborút viselt a főleg kurdok által lakott Délkelet-Törökországban a PKK ellen. A szervezet terrorcselekményei, illetőleg a török hadsereg megtorlásai következtében mintegy 37 ezer ember vesztette életét, akiknek többsége kurd lázadó és polgári személy volt.

Az EU nemrégiben felszólította Törökországot, hogy biztosítson szélesebb kulturális jogokat a mintegy 12 millióra becsült kurd állampolgárának az anyanyelvi oktatás és média területén. Törökország ősszel törvénymódosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a kurd nyelvű tévé- és rádióadásokat.