A belga bíróság életfogytiglanra ítélte a magyar származású Pándy Andrást. Ágnes leányára 21 év szabadságvesztést róttak ki. A volt protestáns segédlelkész az utolsó szó jogán az igazságszolgáltatáson gúnyolódott.

Fotó: EPA
Pándy András
A brüsszeli esküdtszék életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a 74 éves Pándy Andrást két feleségének, két édes- és két fogadott lányának meggyilkolásáért, három lányának megerőszakolásáért és egy gyilkossági kísérletért. Bűntársára, Ágnes lányára, az esküdtek 21 évi börtönbüntetést szabtak ki öt családtag meggyilkolásában való bűnrészességért és egy gyilkossági kísérletért. Az esküdtek ezzel Pándy András esetében egyetértettek a főügyész indítványával, lányánál viszont enyhébb büntetést szabtak ki az általa javasolt 25 évnél. Ágnes ügyvédei ismételten arra kérték az esküdteket, hogy vegyék figyelembe, a volt segédlelkész lánya nemcsak bűnös, hanem egyben áldozat is, aki életének 32 évét töltötte apja fenyegető uralma alatt.

Pándy András az utolsó szó jogán gúnyolódott az igazságszolgáltatáson, hogy most már talán több idejük lesz a brabanti gyilkosok elnevezésű vallon terroristák kézre kerítésére - egyébként pedig a hamis ítélet után következik szerinte az ő perének második felvonása.

Fotó: EPA
Pándy Ágnes
A 12 esküdt teljes egészében elfogadta a vádirat állításait, vagyis mind a 45 pontban bűnösnek találta a vádlottakat. Egyetlen ponton oszlott csak meg a véleményük: Pándy fogadott lánya, Andrea meggyilkolását tizenkettejük közül csak hét írta Ágnesnek is a számlájára, de a hivatásos bírák ezután pillanatok alatt bűnösnek mondták ki Ágnest ebben a közös gyilkosságban is. Így Andrásnak a hat családtag, Ágnes lányának öt családtag meggyilkolása szerepel az ítéletben. A Le Soir című lap tudósítója úgy látta, hogy Pándy András rendületlen vonásokkal fogadta az esküdtszéki ítélet kihirdetését, és utána halvány mosollyal követte a csuklóján hozzábilincselt rendőrt a rabszállítóba, amely visszavitte a börtönbe. Ágnes, aki talán valóban számított a felmentésre, a bűnös szó 45-ször történt kimondása után lassan lerogyott a vádlottak padjára.

Az esküdtek nem fogadták el a másodrendű vádlott és védője érvelését, hogy abban a szektaszerűen bezárkózottan élő családban, ahol a zsarnoki családapa volt élet és halál ura, Ágnes megfélemlített robotként hajtotta végre apja parancsait.

Hein Diependaele, Pándy András ügyvédje a rádiónak nyilatkozva annak tulajdonította az esküdtek egyhangúlag meghozott, a vádirat minden pontján bűnösséget megállapító ítéletét, hogy a Pándy-ügy nyomozását évek óta szenzációként tálalta a sajtó, és a közvélemény már előre kimondta róluk ítéletét.

A 12 esküdtet az sem ingatta meg, hogy a vádhatóság a per során tulajdonképpen semmit sem tudott bizonyítani. A Pándy-ügy előtt kirobbant Dutroux-féle pedofil botrány mélyen feltárta a belga igazságszolgáltatás súlyos működési zavarait és az esküdtek el akarták kerülni, hogy ezek után büntetlen maradjon Pándy András, akit a sajtó már előre szörnyetegnek festett le.

A Pándy-gyilkosságok története

Korábban:

Pándy ügyvédje szerint nem bizonyíthatóak a vádak

Pándyék beszámíthatók a pszichiáterek szerint

Pándy ellen vallottak gyermekei