Kínzással gyanúsítanak egy osztrák ENSZ-rendőrt

A 4500 fős koszovói ENSZ rendőri erőben tevékenykedő egyik osztrák rendőr két albán kollégájával együtt Prizrenben februárban megkínzott egy albánt, hogy vallomást csikarjon ki belőle, majd az osztrákot a bécsi hatóságok hazavitték Ausztriába - írta a The Washington Post amerikai lap szerdán, ám ezt osztrák illetékesek szerdán cáfolták.

A The Washington Post Michael Steinernek, a koszovói ENSZ-misszió vezetőjének bizalmas jelentését idézte azzal, hogy a jelentés szerint alig merül fel kétely, hogy az osztrák hatóságok elősegítették az őrizetbe vett rendőr hazaszökését.

A lap beszámolt arról is, hogy Gerhard Pfanzelter osztrák ENSZ-nagykövet egy Kofi Annan főtitkárnak írt levélben kérte, hogy halasszák el a rendőr immunitásának feloldását, s kilátásba helyezte, hogy Ausztria fontolóra veszi, részt vegyen-e továbbra is a koszovói misszióban, ha az ügy nem az osztrák elképzelések szerint rendeződik. Mindezt Bécsben szerdán határozottan cáfolták.

Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter kijelentette, hogy Ausztriában nem merült fel lehetőségként a misszió elhagyása, s az amerikai sajtó ilyen értelmű beszámolói félreértésen alapulnak. Az osztrák rendőr elleni gyanú kapcsán pedig korrekt eljárást vár el.

Gerald Hesztera százados a belügyminisztérium nevében cáfolta az állítólagos szöktetést. Szerinte az illetőnél súlyos egészségi problémákat állapított meg éppen az ellene folyó vizsgálatban részt vevő ENSZ-munkatárs, valamint a KFOR egyik munkatársa, ezért vitték haza az illetőt, de előbb tájékoztatták az illetékes ENSZ-szerveket.