Bush újra a Közel-Keletre küldi Zinnit

George Bush amerikai elnök újra a Közel-Keletre küldi személyes megbízottját, Anthony Zinni nyugalmazott tábornokot, a térségben területileg illetékes amerikai katonai főparancsnokság volt vezetőjét, hogy igyekezzen kimozdítani a holtpontról az izraeli-palesztin viszonyt.

Zinni az elmúlt hónapokban tett ugyan helyszíni kísérleteket a felek tárgyalóasztalhoz való visszatérésének elérésére, de próbálkozásai kútba estek az egyre súlyosabb közel-keleti erőszakhullám következtében. A nyugalmazott amerikai tábornok kénytelen volt csalódottan visszatérni Washingtonba, miután fény derült egy illegális hajórakomány fegyverszállítmányra, ami Iránból a palesztinokhoz tartott.

Az elmúlt hetekben egyre mérgezőbbé vált a légkör Izrael és a palesztinok viszonyában. Öngyilkos, illetve orvul támadó palesztin merénylők terrorcselekményei követeltek izraeli életeket, mire válaszul az izraeli haderő jelentős tűzerővel hajtott végre megtorló csapásokat a palesztinok ellen.

Jasszer Arafatot, a Palesztin Hatóság elnökét szó szerint beszorították rámalláhi főhadiszállására, és az épületkomplexum ellen időnként rakétatámadásokat hajtanak végre helikopterekkel.

Abdallah herceg, Szaúd-Arábia trónörököse olyan javaslatot tett közzé, hogy amennyiben létrejön a palesztin-izraeli békemegállapodás az 1967-ben elfoglalt területekről történő teljes izraeli kivonulás jegyében, akkor az arab világnak ünnepélyesen kifejezésre kell juttatnia megbékélését a zsidó állammal, és teljes értékű diplomáciai kapcsolatra kell lépnie Izraellel. E szaúdi indítvány e hónapban a bejrúti arab csúcsértekezlet vezetői elé kerül.

Még nem tudni, hogy Izrael lehetővé teszi-e Arafat részvételét az értekezleten. Ezt szorgalmazta a minap Washingtonban Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főilletékese, a NATO volt főtitkára.

Korábban:

Chirac kritizálja Saron politikáját