Izraeli harci helikopterek csütörtök este a ciszjordániai Hebron körzetében is támadást intéztek palesztin biztonsági létesítmények ellen. Előzőleg a Gázai övezet két palesztin menekülttáborát és a ciszjordániai Túl-Karmot lőtték az izraeli erők.

Szemtanúk és palesztin biztonsági források szerint az izraeli helikopterek a Hebrontól délre fekvő Jatta faluban a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom irodáját, Dura településen pedig a 17-es Erő palesztin elitalakulat irodáját lőtték. Mindkét épület megrongálódott, a források azonban sebesültekről nem tettek említést, ami annak tulajdonítható, hogy az izraeli hadsereg a támadások előtt általában figyelmeztetni szokta a palesztinokat.

Az izraeli helikopterek kora délután már támadást intéztek a 17-er Erő irodája ellen, amit az izraeli hadsereg is megerősített. Palesztin kórházi források szerint izraeli katonák csütörtök este megöltek két palesztin mentőst a ciszjordániai Túl-Karmban. Az egyik áldozat akkor vesztette életét, amikor egy ENSZ-segélyszervezet jelzésével ellátott mentőautóban a menekülttáboron hajtott keresztül, a szélsőségesek után kutató izraeli katonák tüzet nyitottak járművére. A másik áldozat egy mentőautó-vezető, aki a palesztin Vörös Félhold járművében utazott a városban.

Eközben szintén kórházi forrásokból ismertté vált, hogy hat palesztin megsebesült a Gázai övezetbeli Dzsabalijában és Bét-Hanunban palesztin biztonsági létesítményekre mért csütörtök esti izraeli rakétacsapások következtében. Két sebesült, köztük egy nyolcadik hónapos terhes asszony állapota súlyos.

Az izraeli hadsereg egységei csütörtök este a Gázai övezet déli részén bevonultak három faluba: Vádi esz-Szalkába, Abu el-Holba és és Abu el-Adzsinba. Mindhárom helyen kijárási tilalmat rendeltek el.

II. Abdalláh jordániai király Jasszer Arafattal csütörtökön este folytatott telefonbeszélgetésében szolidaritásáról biztosította a palesztin elnököt és azt, hogy Arafat elutasítja Izraelnek a palesztinokkal szemben alkalmazott politikáját. Abdalláh megígérte, hogy továbbra is közbenjár az Egyesült Államoknál és a nagyhatalmaknál a súlyos közel-keleti helyzet rendezése érdekében. Arafatot Izrael december eleje óta nem engedi ki a ciszjordániai Rámalláhból, mert személyesen a palesztin vezetőt teszi felelőssé az izraeliek ellen elkövetett palesztin támadásokért.

Korábban:

Izraeli légicsapások a gázai övezetben

Hét izraeli sérült meg egy merényletben

Kormányválság fenyegeti Izraelt

Nem hiányzik a könyvárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilbert: Izrael Története