Háborús helyzet Izraelben

Pénteken délutánig 42 ember, 36 palesztin és 6 izraeli halt meg Izraelben az összecsapások során. Ez volt a palesztin-izraeli konfliktus legvéresebb napja az intifáda 2000. szeptemberi kezdete óta. Ezzel a fegyveres konfliktus háborús jelleget öltött.

Több fegyveres incidens is történt pénteken. Kelet-Jeruzsálemben izraeli határőrök agyonlőttek egy palesztint, aki robbanószerkezetet erősített a testére, feltehetőleg öngyilkos merényletre készült. A határőrök gyanúját az keltette fel, hogy a férfi bő kabátot viselt. Felszólították, hogy vegye le, de erre nem volt hajlandó, és elindult a határőrök felé, akik ekkor lelőtték. Ezzel 42-re emelkedett a pénteki izraeli-palesztin összecsapások áldozatainak száma..

Emellett több tucat izraeli telepes pénteken négy palesztint megsebesített, illetve megrongált egy mecsetet és egy klinikát egy ciszjordániai faluban. Az izraeli telepesek 25 járművel hatoltak be a Náblusztól délre fekvő Huvara faluba, és lövöldözni kezdtek palesztin házakra. A telepesek tombolásának az izraeli rendőrség vetett véget, amely több telepest őrizetbe vett, és lefoglalta néhányuk fegyverét. A telepesek a múltban palesztin házakat gyújtottak fel és ültetvényeket tettek tönkre a társaik elleni palesztin támadások megtorlásaként

A telepesek mellett izraeli harci helikopterek is megtámadtak palesztinokat: rakétacsapást mértek a palesztin biztonsági erőknek a Gázai övezet közepén található épületeire. A helikopterek négy rakétát lőttek ki, és lerombolták az épületeket, valamint Abdelrazak al-Madzsaida tábornoknak, a gázai övezet palesztin közbiztonsági parancsnokának helyi irodáit is. Előzőleg izraeli helikopterek támadást intéztek a palesztin biztonsági szolgálatnak a Gázai övezet déli részén található létesítményei ellen is. Az egyik lerombolt épületet éppen a támadás előtt hagyta el al-Madzsaida tábornok, aki azzal vádolta Izraelt, hogy őt akarta meggyilkolni.

A palesztinok a ciszjordániai Túl-Karm menekülttáborában pedig egy tűzpárbajban agyonlőttek egy izraeli katonát. Ő az első izraeli katona, aki pénteken életét vesztette. Jichák Gersom tábornok, a Jordán folyó nyugati partvidékén állomásozó izraeli erők parancsnoka a katonai rádióban azzal vádolta a palesztinokat, hogy a menekülttáborokban - ahol az izraeli katonák szélsőségesek után kutatnak - mentőautókat használnak fegyveres terroristáknak egyik helyről a másikra való átszállítására

Az Egyesült Államok azonnali beavatkozását sürgette az izraeli hadsereg "mészárlásainak" leállítása érdekében pénteken Jasszer Arafat palesztin elnök Colin Powell amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során. Arafat és Powell megvitatta a közel-keleti béke megteremtését célzó arab javaslatot. A palesztinok azt követelik az izraeli támadások miatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa büntesse meg az izraeli kormányt.

Arafat emellett pénteken három hónappal meghosszabbította a palesztin parlament megbízatását. A testületnek csütörtökön kellett volna összeülnie soros évi ülésére, amelyen a következő egy évre megválasztották volna az elnököt és az elnökséget. Az ülés megtartását azonban lehetetlenné tette az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződése és az, hogy Izrael három hónapja nem engedi ki Arafatot Rámalláhból.

Miguel Ángel Moratinos Rafik, az EU közel-keleti megbízottja közölte: az Európai Unió diplomáciai és politikai erőfeszítéseket tesz azért, hogy Izrael engedélyezze Arafat részvételét a március végén esedékes bejrúti arab csúcsértekezleten.

Korábban:

Húsznál több halott az izraeli összecsapásokban