Hága miatt veszélyben a jugoszláv kormány

Jugoszláviában kormánykoalíciós válság van kibontakozóban a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés miatt.

A jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) bejelentette, hogy nem vesz részt ezentúl a kormánykoalíció, a DOS-elnökség munkájában amiatt, hogy a párttömörülés olyan törvényt javasolt a hágai bírósággal való együttműködésről, amellyel kapcsolatosan a DOS koalíciós partnerének, a montenegrói Szocialista Néppártnak (SNP) eleve komoly fenntartásai voltak.

A DSS elnökségi ülése után kiadott közlemény szerint a szóban forgó törvénytervezet miatt közvetlenül veszélybe került a szövetségi kormány léte. A DOS elnöksége csütörtök este fogadta a törvénytervezetet, amelynek értelmében a jugoszláv igazságügyi minisztérium dönt a feltételezett háborús bűnösök kiadatásáról: miután megállapította a hágai kérelem jogosságát, utasítja a felelős szerveket annak teljesítésére. A szövetségi szintű jogszabály mellőzi a bíróságok részvételét az eljárásban.

Dragan Marsicanin, a DSS alelnöke nehezményezte, hogy a DOS által jóváhagyott törvényben nem szerepelnek az emberi jogok védelmét szolgáló kitételek. Úgy ítélte meg továbbá, hogy a jogszabály semmibe veszi az SNP álláspontját. Az ajánlott megoldás jogilag is elfogadhatatlan - szögezte le.

Az SNP egyelőre nem mondott véleményt a törvényről. A párt korábban közölte, hogy csak olyan együttműködési modellt támogat, mint amilyenről a DSS tett javaslatot. E szerint szövetségi szinten kerettörvényt szabályozná az együttműködést Hágával, s köztársasági jogszabály rendelkezne közvetlenül a kiadatásokról is. Az SNP szavazatai a szövetségi parlamentben elengedhetetlenek a törvény elfogadásához.