Húsznál több halott az izraeli összecsapásokban

Tucatnál több palesztin és öt izraeli vesztette életét a Gázai övezetben péntekre virradóra végrehajtott támadásokban. A halottak között van a palesztin biztonsági erők hat tagja, köztük a dél-gázai közbiztonsági erők parancsnoka. Az ENSZ főtitkára vizsgálatot kért az izraeli kormánytól egy palesztin ENSZ-alkalmazott halála miatt.

Egy palesztin behatolt az övezet déli részén lévő Acmona zsidó telepre, automata fegyverrel tüzet nyitott és kézigránátokat hajított. Négy telepest megölt és huszonkettőt megsebesített, mielőtt izraeli katonák lelőtték. Az egyik sebesült később meghalt. Az iszlám szélsőséges Hamasz katonai szárnya jelezte, hogy a merénylő a soraiba tartozott.

Izraeli csapatok behatoltak a kissé északabbra, Hán Júnisztól mellett lévő Huzáa faluba, és megölték a palesztin biztonsági erők öt tagját, köztük a dél-gázai közbiztonsági erők parancsnokát. Ahmed Mefredzs vezérőrnagy a legmagasabb rangú palesztin tiszt, akit a több mint 17 hónapja zajló palesztin felkelés során megöltek.

Izraeli egységek tankok kíséretében betörtek a Huzaától nem messze lévő Abaszán településre is, megölve öt palesztint, köztük a biztonsági erők egy tagját. Gáza városától északra izraeli helikopterek és haditengerészeti egységek a palesztin rendőrség tűzszerészeinek posztját lőtték, négy palesztint, köztük két rendőrt és egy mentőst megölve.

A ciszjordániai Betlehem melletti Aida menekülttáborban végrehajtott izraeli behatolás következtében egy palesztin vesztette életét és 15 sebesült meg. Az izraeli biztonsági erők Náblusz városától délre is lelőttek egy palesztint, társát pedig őrizetbe vették. A két palesztin állítólag pokolgépet akart elhelyezni az Elon-Moreh zsidó telepre vezető út mentén.

Vizsgálatot kér az ENSZ egy palesztin alkalmazottjának halála miatt

Az ENSZ főtitkára felszólította az izraeli kormányt, hogy vizsgálja ki egy palesztin ENSZ-alkalmazott erőszakos halálának körülményeit. Kofi Annant megrázta Kamal Hamadan halála - mondta az ENSZ szóvivője, hozzátéve, hogy a tragédia mutatja, mennyire elengedhetetlen, hogy mindkét fél tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot és garantálja a civilek biztonságát. Hamadan, öt gyermek apja 15 éve dolgozott a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-szervezetnek. Ő az első ENSZ-alkalmazott, akit az intifáda 2001. szeptemberi kezdete óta megöltek.

Korábban:

Bush újra a Közel-Keletre küldi Zinnit

Arafat elitalakulatát lőtték az izraeliek

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilbert: Izrael Története